Ungdom er magt

By ?

Børge, September 14, 1967


... ... siger Frank Zappa, leder af The Mothers of Invention. Her fortæller han om sig selv og gruppens kommende Danmarks-besøg.

– På en eller anden måde, ejer de unge Amerika. De ejer hele verden. De ved det ikke. Ungdom er magt. Men ungdommen ved det ikke. Men unge mennesker har i dag mere økonomisk magt end nogen anden gruppe. De er det vigtigste mål for industriernes reklameanstrengelser. Teenagerne ved imidlertid ikke, hvad de skal stille op med deres magtposition.

Sådan siger Frank Zappa, fantastisk leder af den fantastiske amerikanske psychedelic-gruppe, The Mothers of Invention. Mellem TV-optagelser og middag hos Paul McCartney kom han forleden på lynvisit i Danmark for at arrangere sin gruppes koncert i Falkoner Centret 1. oktober. BØRGE fik lejlighed til at interviewe og fotografere Frank Zappa, der roligt og velafbalanceret fortalte om sig selv og sin fandenivoldske musik:

– Vi sælger en enorm mængde plader i USA, men de spilles ikke af radiostationerne. De unge må samles i grupper for at lytte til dem.

Ganske få »frække« stationer spiller vore pæneste numre.

– Jeres sceneshow beskyldes for at være provokerende ...

– Vi provokerer ganske rigtigt publikum. Men ikke kun for provokationens skyld. Men for kommunikationens. F.eks. er New Yorks ungdom ulidelig blasert. De må bombarderes med kartofler, gulerødder, jordnødder og andet mundgodt, før de koncentrerer sig om det væsentlige: Musikken.

Frank Zappa liver op, mens han fortæller. Foreslår en spadseretur. Det bliver i Ørstedsparken, hvor han muntert sprinter rundt, råbende:

– Det er sjældent jeg er med på scenen. Mand, jeg er jo frygtelig af udseende, skræmmer de stakkels folk væk. Men jeg skal nok være der og gi' den hele armen her i Danmark!

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net