Progressivt

By Terje Mosnes

Pop-Revyen, 27 September 1967


The Mothers Of Invention:
«Freak Out» LP (Verve).

Hvor lang tid man må bruke for å få en noenlunde klar oppfatning av hva verdens mest progressive gruppe, The Mothers Of Invention, egentlig vil fremtil vet jeg ikke, men jeg kan umulig ha brukt nok. Det eneste jeg kan si er at gruppens bruk av alskens tekniske gimmicks må være stoff for en avhandling, og at det låter nettopp slik.

Tekstene virker bitende, samfunnssinte, men hva de vil frem til er igjen litt av en gåte. Det store spørsmålet synes å være om dette er fremtidens underholdningsmusikk, om man om en tid skal digge elektroniske lyder, symbolske og sinte tekster, alt i en vill og utemmet form a la nettopp denne gruppen. Nå skal det innrømmes at den fremmedartede bruken av instrumentene virker meget dyktig gjort, og at et finnes en slags linje i galskapen, trolig takket være leder Frank Zappa.

Det er ikke nok å feie dette unna, mange sverger til denne progressive formen for pop, men foreløpig er det uråd å si noe som helst. Men det er der i høyestegrad, fremmed og skrem-mende, men samtidig fascinerende p.g.a. hvilke muligheter det kan innebære. tm