Det hele er kold forretning

By Sten Lau

Børge, October 19, 1967


Mothers of Invention fortæller sandheden om sig selv i dette eksklusive BØRGE-interview

– Det hele er kold forretning. Vi laver nogle koncerter og gør ellers, hvad der passer os. Folk kommer rendende for at høre på os – uanset hvad vi laver, siger lederen af Mothers of Invention, Frank Zappa til BØRGE.

Zappa snakker meget til pressen. Han er glad for sig selv og sine mange meninger. Han erkender, at gruppen balancerer på kanten af ytringsfriheden og det tilladelige.

– Vore plader er politik. Vi forsøger at åbne politikernes øjne. U.S,A. er styret af gamle mænd med slips. Robotter. Unge mennesker og frisk blod med friske tanker skal ind og regere. Men den amerikanske rgering er ikke interesseret i ung politik. Så vi er forkæmpere.

Ray Collins supplerer:

– Disse millioner af unge, som skal indordne sig under love og bestemmelser, bliver vildført. De gamle mænds love er resultater af deres egne godt gemte sexuelle frustrationer.

Han sidder roligt med hænderne i skødet. Når man spørger ham om noget, drejer han langsomt øjnene mod end. Han virker ægte. Man kommer selv til at tro på det, han fortæller.

Trommeslageren Billy Mundi fortsætter:

– Jeg har lige fået at vide, at dansk radio og TV er styret af staten. Det er til at brække sig over. Det kalder jeg socialistisk kapitalisme. Personligt foretrækker jeg, at alt er commercielt. Vi er selv commercielle og optræder tit som reklame for alt fra suppe til motorcykler. Elvis Presley kører rundt på en motorcykel, vi reklamerer for. Vi foreslog ham engang at få langt hår og skæg, så vi kunne give ham et job som forstærker-slæber i Mothers Of Invention. Det gad han ikke. Jeg synes, det er synd for Elvis. Han keder sig i Hollywood. Han er en slags fange. Men den dag kommer snart, hvor han vil være moden til et koncert-trip med vores gruppe: Jeg tror, publikum vil begejstres, hvis de så Elvis komme ind på scenen med langt hageskæg og en dukke i favnen. Vi vil gentage vort tilbud til ham senere.

Zappa tager ordet:

– Alt kan ske på en scene. I Greenwich Village i New York, hvor vi plejer at spille, kom en aften en mand ind med en stor dukke under sin frakke. Han gik op til os på scenen. Klædte dukken af i takt til musikken. Han lagde dukken ned og voldtog den. Rejste sig så op og rettede på skjorten. Vendte dukken om og voldtog den bagfra. Da han var færdig, gik han rundt blandt publikum og samlede ind til Røde Kors. Han er en lykkelig mand. Han gør noget, alle går og tænker på, men ikke tør udføre.

– Diskoteker er noget kedeligt noget, siger Roy Estrada. Mænd drikker sig halvfulde for at få mod nok til at kontakte en kvinde. For os gælder det, at pigerne enten kan li' os eller ikke kan tåle synet af os. Hotelværter har det på samme måde. Vi boede to dage på Royal Hotel (... lad være med at nævne navnet på hotellet. Der er ingen grund til, at de skal få reklame på os). Vi blev dagen lang ringet op af receptionen, der ville gøre os opmærksom på, at der var noget galt med vores værelsesreservationer. Til sidst blev vi anmodet om at flytte. Direktør Kappenberger fra Royal Hotel prøvede at forklare Frank, at hotellets gæster betalte mange penge og kom fra mange lande. Hans kunder ville ikke bryde sig om at se på mennesker som os. Royal Hotels kunder søger komfort. Bevar mig vel! Vi har næsten penge nok til selv at eje et hotel. Og vi søger selv komfort. Den gode direktør med det pæne slips kan være glad for, at vi er så pæne mennesker. Tænk, hvis vi havde opført os som Rolling Stones, der raserede deres værelser og smed ting og sager ud fra 12. etage ned på gaden.

– Kan det være fordi i lugtede?

– Lugter? Prøv at snuse! Frank Zappa løfter armene og smiler:

– Jeg ta'r bad to gange om dagen. Mothers Of lnventions første plade »Freak Out« blev solgt i 180.000 eksemplarer. »Absolutely Free«, deres LP nr. 2, nåede på 1/2 måned at blive solgt i 110.000 eksemplarer alene i U.S.A. LP nr. 3 er færdigproduceret og udsendes i januar måned. LP nr. 4 er allerede planlagt. Det skal være en ballet!

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net