Mothers Of Invention: Genialt?

By Terje Mosnes

Pop-Revyen, 25 October 1967


The Mothers of Invention:
«Absolutely Free» LP (Verve).

Jeg har greid det. Jeg har nettopp begynt å forstå hva The Mothers of Invention er og hva de står for, og fremfor alt hvordan de sa genialt får det frem i sin fullstendig frigjorte musikk, eller rettere, sin bruk av lyd. Det som ved overfladisk lytting lyder som stoy, støy og intet annet blir plutselig til meningsfylt uttrykksform dersom man får med seg teksten.

Det er den som er avgjørende, oppfatter man ikke den har man ingen mulighet til å forstå den mening dette har. A beskrive musikken er umulig, bortsett fra det å si at den fullstendig bryter med alle regler unntagen en viss fast rytme, den tonen man venter på som etterfølger til den man i øyeblikket horer kommer aldri, i stedet kommer det en helt annen lyd. Men hele tiden på en forunderlig måte i nøye samsvar med teksten, en flerrende hånlig, satirisk og latterliggjørende tekst, som forklarer hvorfor de amerikanske radiostasjonene alle som en nekter å spille plater fra Mothers of Invention. Det amerikanske samfunn blir nådeløst plukket fra hverandre, reklamevanviddet, dobbeltmoralen, tenåringshysteriet, plastikkmenneskene, som Frank Zappa kaller dem.

Og hele tiden er angrepene kledd i en humoristisk kappe, som musikken understreker. Den stolte amerikanske trettenåring av hunkjønn, som utenpå er moralens vokter og nasjonens håp, men som i virkeligheten er en gift manns elskerinne blir tilgodesett med en strofe av Beach Boys' «Little Deuce Coupe», det mest clean-cut og tannpastahvite amerikanske. Det flenger og river, og Mothers of Invention går langt. For eksempel åpningssangen: «America Drinks», og slutten «America Drinks & Goes Home». Det er utenfor alt vi tidligere har hørt, men det har en mening under den gale, overflaten, det er opprør og intet annet, mot det bestående hykleri i samfunnet.