Frank Zappa "Musiikki on aiheuttanut paljon muutoksia systeemissä"

By ?

Stump, June 1969


Mothers of Invention teki hiljattain laajan Englannin kiertueen, jolloin konsertit olivat miltei joka kaupungissa loppuunmyytyjä. Tämä osoittaa selvästi kuinka hyvin heidän monet sanomansa ovat menneet perille ja kuinka niitä halutaan kuulla lisää.

Juuri laulujen sanoissa piilee Mothersien menestyksen salaisuus. Yhtye esittää meille musiikin muodossa monet niin kutsutun normaalin yhteiskunnan virheet ja mätäpaiseet. Sitäpaitsi yhtye on vielä hauska ja kaikki sen jäsenet hyviä muusikoita. Motherseille ei kuitenkaari voi lyödä minkäänlaista leimaa otsaan, sillä heitä on erittäin vaikea ryhmitellä, kun ottaa huomioon, että laulujen aiheet poikkeavat huomattavasti toisistaan ja kikatkin levyissä vaihtelevat huomattavassa määrin. Motherseja on kutsuttu anarkisteiksi, vallankumouksellisiksi, satiirisiksi ja muuta saman tapaista, mutta mikään ei oikeastaan anna yhtyeesta oikeaa kuvaa.

Frank Zappa on yhtyeen aivot. Hän on sen kiistämätön johtaja. Juuri hänen päästään pursuavat ne erinomaiset ideat, jotka sitten albumeilla toteutetaan. Hänestä on sanottu, että hän on "määrit tämätön, terävänenäinen nero, jossa yhtyvät Edgar Allan Poe'n, John Caradinen ja Rasputinin ominaisuudet". Joka tapauksessa hänessä on puoleensa vetävää charmia ja pitää, niin huhut kertovat, ovensa auki naisille. Hänen puheensa ja ajatuksensa ovat usein painettavaksi kelpaamattomia ja ehkä juuri tästä syystä Zappasta onkin Amerikassa tullut jonkinlainen underground-liikkeen epävirallinen johtajahahmo. Mothers of Invention on tähän mennessä tehnyt viisi albumia, joista yhden salanimellä Ruben and The Jets. Tällä lp:llä kuullaan 1950-luvun rockia parodioinen. Kuinkahan monet ihmiset ovat ottaneet tämänkin lp:n tosissaan? Mikäli todella tuntee 1950-luvun rockia niin lp on suorastaan riemastuttava. Kukaan, joka ei ole todella perehtynyt tähän musiikkiin, ei olisi voinut valmistaa sitä ja saada tulosta niin korkeatasoiseksi.

Mothersit ovat parhaillaan viimeistelemässä elokuvaa, johon on uponnut suunnattomasti rahaa jo nyt, eikä sitä tulla saamaan valmiiksi ennenkuin jostakin hankitaan 300.000 dollaria. Englannin kiertueella nähdään luultavasti kahdeksantoista minuutin pituinen pätkä tästä elokuvasta, "jolleivat tullimiehet vie sitä". Elokuvaa ei esitetä yhtyeen suurimmassa konsertissa Albert Hallin salissa, sillä sali on liian suuri, eikä tekniikka oikein pelaisi. "Muuten Albert Hallissa on mukava soittaa, koska tunnelma on niin lämmin. Mutta musiikki kuulostaa p-ltä. Soitat yhden nuotin ja viisi nuottia kuuluu yläparvella."

Viime aikoina on kovasti puhuttu musiikin suuresta vaikutuksesta moniin asioihin jopa politiikkaan. Pitääkö tämä paikkansa, Frank Zappa?

"Mielestäni näin on tapahtunut. Musiikki on aiheuttanut paljon muutoksia yleisessä systeemissä. Ainakin se on vetänyt nuoret ihmiset yhteen kuin armeijaksi. Tiedä sitten onko se hyväksi, mutta näin on joka tapauksessa tapahtunut."

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net