Konventionell Zappa

By Erik Centerwall

Svenska Dagbladet, August 23, 1973


Over tio tusen människor – en personlig uppskattning – hade invaderat Skansen för säsongens sista Opopoppa. [1] Clabbe, Göran Fristorp, Kisa Magnusson och Björn Skifs har alla en star publik men det store dragplåstret var ändå Frank Zappa med Mothers.

Mitt i alla klangglidningar, mitt i den elektrotekniska fulländningen, mitt i alla utmaningar mot etablissemang och borgerlighet är faktiskt Zappas band ganska konventionellt. Zappa vet vad som är kommersiellt gångbart. Här finns de vanliga popklicheerna, de slitna elektroniska klangerna, allt i genomarbetat, skickligt samspel – en elektrisk musikmaskin, en kylig robot.

Och då hjälpte inte den fine violinisten Jean Luc Ponty. Det är sällan människor kan höja sig över den situation de befinner sig i.

Men Zappas musikteater är ju inte bara musik. Zappa måssar också fram långa lyriska stycken. Ja, i vilket fall var det inte det paradoxala bildspråket som drog publiken. Det är inte ofta som lyriker gör sig förstådda utanför sitt lands gränser – utan översättning.

En festlig avslutning var det trots allt på Opopoppa med nästan hysterisk stämning: – Hela bevakningssystemet har brutit samman, sa en vakt till mig.

Efter det ordinarie programmet gjordes en TV-inspelning, som ska sändas i höst. Men av denna hann jag bara se en kvart.


1. Tuesday, August 21, 1973. Opopoppa was a radio program and later TV program. The program was broadcast from Skansen. See also Zappa Videography.