Zappa musiikkikone

By ?

Anna, 4 September 1973


Helsingissä Zappan, amerikkalaisen ihmeen, kolme konserttia veti 5 000 kuulijan, liput myytiin loppuun parissa tunnissa ja Finlandia-talon ulkopuolelle jäi vielä norkoilijoitten lauma.

Silti musta pörssi ei kannattanut. Viimeiset ylimääräiset liput myytiin 30 markalla. Laillinen hinta oli 20 markkaa.

Vahtimestarit olivat sinä iltana äkäisiä kerberoksia ja syystä. Yleisö teki rynnäköitä päästäkseen parhaille paikoille. Siinä sivussa yritti sisään joku liputonkin.

Köyhät norkoilijat kiersivät taloa tuskissaan. Takaovella oli asemissa joukko ranskalaisia poikia ja suomalaisia tyttöjä, jotka pettyivät kerta toisensa jälkeen. Sisään ei livahdettu edes lämmittelyorkesterin, Nektarin, siivellä, eikä vahtimestareita petetty ulkomaisella olemuksella.

Oliko Zappa livahtanut sisään kenenkään näkemättä?

- Tämä on Zappa, esittelivät ranskalaiset seuraan viimeksi tulleen pienen viiksiniekan.

- Mikä on etunimesi, kysyin.

- En muista, sanoi mustaviiksinen, ja sillä oli asia ratkaistu.

Vihdoin oikea Zappa ajoi taksilla paikalle mukanaan soittajansa ja siipijengi. Hetkessä tiivistyi jono jälleen oven taakse, edessä Zappa ja manageri. Manageri painoi summerinappulaa.

- Kuka siellä, kysyi vahtimestarin ääni ovipuhelimessa.

- Zappa ja muut, sanoi manageri.

- Sisään ette kyllä pääse ilman lippua.

- Päästäkää nyt illan pääesiintuja.

Vihdoin vahtimestari uskoi, ovi aukesi ja jälleen erotettiin taitavasti jyvät akanoista. Ranskalaiset ja pieni vale-Zappa jäivät kiroilemaan kalseaan iltaan.

Mitä tiedät Zappasta

Entä oliko Zappa-kuume, joka pani 5 000 ihmistä liikkeelle, kulkutauti vai krooninen sairaus?

Pistokokeet kertoivat, että tautia on podettu jo kolme vuotta kaikessa hiljaisuudessa.

Opiskelija Mirjam Martimo, 26 vuotta; Kuulin ensi kerran Zappan levyjä kolme vuotta sitten ja hankin niitä heti itsellenikin. Zappa on omalaatuinen, uusi ja luova ihminen.

Koululainen Karri Kokko, 18 vuotta; Kolme vuotta sitten kuulin ensi kerran Zappan levyn. Hän on ihailtu ja kiistelty tyyppi. Toiset väittävät häntä jopa humpuukimieheksi, joka varastaa ideoita. Totta on ainakin, että hänellä on ollut monenlaisia kausia. Välillä hän panee yhteiskuntaa halvalla, välillä tekee uudelleen ajanvietettä, jopa käyttää sinfoniaorkesteria. Nykyinen yhtye taas soittaa kokeilevaa jazzia. Zappalla on hirveä vaikutusvalta tähän Mothers of Invention -yhtyeeseen. Hän oikeastaan soittaa koko orkesteria. Hän antaa heille inspiraatiomahdollisuuden, mutta pitää heidät silti kontrollissaan. Musiikkilehdet eivät kirjoita hänestä kuin ihan pieniä juttuja. Zappan yksityiselämästä tiedän vain, että hän on naimisissa ja että hänellä on kaksi lasta: Moon Unit ja Weazel. Perhe asuu Los Angelesissa, mutta Zappa ei vietä paljonkaan perhe elämää. Hän tekee musiikkia ja elokuvia eikä osaa koskaan pitää lomaa. Välillä ystävät yrittävät pakottaa hänet uimarantalomalle, mutta Zappa väittää, ettei se olisi hänelle lomaa. Hän säveltäisi kuitenkin koko ajan.

Koululainen Jarkko Perälä, 12 vuotta; Kuulin ensimmäisen kerran kirjastossa Zappan levyjä ja nyt minulla on niitä muutamia. Tästä konsertista luin lehdestä. Puhuin tosi kauan isän ja äidin kanssa, ennen kuin sain luvan tulla tänne. Minun luokallani monet tykkää Zappasta, mutta yhtä monet ei.

2 minuutin haastattelu

Zappa piti Helsingissä ensinmäisenä iltanaan kaksi konserttia. Ensinmäinen alkoi 18, toinen venyi puoleen yöhön. Oli siinä yhdeksi illaksi urakkaa.

Ennen toisen konsertin alkua tuli Mothersien pianisti, George Duke sanomaan, että Zappa suo kahden minuutin henkilökohtaisen haastattelun.

Useimmiten Zappa ei anna haastattelua. Jos hän antaa, hän vastailee kolmella sanalla: kyllä, ei, kenties. Helsinkiläisille lehtimiehille hän oli antanut puolen tunnin yhteishaastattelun ja ollut harvinaisen hauskalla tuulella. Kysymykset ja vastaukset olivat tätä luokkaa:

- Haluaisitko sanoa mielipiteesi Watergatesta?

- Tekisikö se sinut onnelliseksi?

- Miten kuvailisit musiikkiasi?

- Sen voit ratkaista illalla konsertissani.

Zappa istui takahuoneessa pitkällä sohvalla tyttöystävänsä pää polvellaan. Hän oli laiha, jäntevä, hyväntuulinen, kiinnostunut kaikesta muusta paitsi tyttöystävästä, jota hän suvaitsi kuin kärpästä.

Tyttö oli australialainen, mutta Zappan seurueeseen oli kuulemma nopeasti tunkeutunut myös muutama suomalainen tyttö.

- Mitä olet nähnyt Helsingissä?

- Olen nähnyt hotellin, kadun, N-Klubin, konserttisalin ja klubin, jossa tanssittiin. (Zappa oli joutunut naistentansseihin ja hänet oli haettu valssiin.)

- Miksi et anna televisioida esityksiäsi?

- Televisio toistaa äänen huonosti. Radio on OK.

- Montako konserttia pidät vuodessa?

- 150.

- Miten ehdit sitten säveltää?

- Teen uusia lauluja aina. Öin ja päivin.

- Kotisi on Los Angelesissa. Eikö vaimosi ole mukana konserttimatkoilla? (Tyttöystävä Zappan polvella kohottautui närkästyneenä.)

- Ei.

- Mitä pidät tästä Finlandia-talon konserttisalista?

- Näyttää hyvin hienolta.

- Onko yleisö mielestäsi ollut innostunutta?

- No jaaa ...

- Mitä muusikoita pidät erityisesti arvossa?

- Jimi Hendrixiä, John Lennonia.

Kaksi minuuttia on kulunut. George Duke tulee huolestuneen näköisenä.

- Kaikki OK, hän kysyy.

Konsertti alkaa. Zappa johtaa nenällään, hiuksillaan, jaloillaan, niskallaan. Yleisö yrittää taputtaa, mutta se vaiennetaan ja jatketaan uudella sävellyksellä. Kun konsertti on lopussa, kiristetään Zappalta vielä yksi ylimääräinen raivokkaalla rytmikkäällä läiskytyksellä zap-pa zap-pa zap-pa.

Zappa televisiossa

Zappa oli epätavallisen ystävällinen Suomessa. Tapahtui sellainen harvinaisuus, että hän antoi TV-2:n Jarmo Porolan filmata ja äänittää konserttiaan ja lisäksi suostui peräti kahdeksan minuutin haastatteluun. Tiistaina 11. syyskuuta kello 21.30 Zappa kertoo televisiossa muun muassa mitä hän tekisi, jos saisi kutsun esiintymään Valkoiseen taloon.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net