Frank Zappa "Apostrophe (')"

By Pekka Markkula

Musa, April 1974


FRANK ZAPPA
Apostrophe (')

(Discreet DS 2175)

Tässä albumi, joka melko varmasti ja toivottavasti tulee myymään Suomessa. Frank on onneksi noussut suuremmankin· ryhmän, kuin MUSAn inhoittavan vähemmistön suosikiksi Suomen vieratlunsa ansiosta ja hänen nyt toista albumia jatkuva uusi easy-listeninglinjansa on huomattavasti helpompi omaksua kuin esimerkiksi osa hänen instrumentaalituotannostaan. Tätä albumia on varsin pahasti arvosteltu juuri "keveytensä" takia, mutta ainakin minä olen sitä mieltä, ettei kevyttä Zappaa ole olemassakaan ja jos edelltseen verrataan, on tämä mielestäni parempi.

Ensinnäkin, on tämä yhtenäisyydessään hallitumpi – ei kuitenkaan hillitympi – ja tämän levyn huulet ovat hieman kestävämpiä ja monitoimisempia kuin "Overnight Sensationilla" kuullut. Levy on Zappan mukaan "lauluja ja sävellettyjä kertomuksia teidän ateriointi- ja tanssimusiikiksenne, ja ne on tehnyt Frank Zappa ja muutamat tyypit, joiden kanssa hänen mielestään on kiva levyttää". Frank on saanut levylle mukaan ison kasan vakiokaartia ja lisäksi esim. alkuperäisten Mothersien laulusolistin Ray Collinsin, jonka tukevaa mörinää kuullaan esim. onnistuneella avausraidalla "Don't Eat the Yellow Snow", jolla Frank muuten paiskoo upeita kitarasooloja Gibsonillaan saaden aikaan varsin ainutkertaisen kitarasoun.din. Kitaran lisäksi Frank hoitaa jälleen laulut taustoja. lukuunottamatta yksin.

Tuttuun tapaansa Frank keskittyy pohtimaan lähinnä jokapäiväisiä, pieniä. mutta monesti kovin kipeitä ongelmia - esimerkkinä mainittakoon albumin päättävä tarina jalkahiestä nimellä "Stinkfoot", Kosmisen guru·n todelliset karvat puolestaan paljastaa "Cosmik Debris".

Koska Zappa on ennen Suomen vierailuaan ollut lähinnä intellektuellien yksityisomaisuutta, saattavat nämä ehkä nyrpistellä nokkaansa Zappan nykyiselle »uusrahvaanoma isuudelle», mutta se on tuskin tarpeellista. Tämäkin on hieno Zappa-albumi, jos ei nyt aivan hänen parhaansa, mutta eka jonka minä olen arvostellut, joten lienee paikallaan.

* * * * 1/2

(P. M.)

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net