FRANCIS VINCENT ZAPPA 1977

By ?

Musa, January 1977


Yeah, lapset, aikamme äiti on jälleen kerran maailmalla uuden bändinsä kera ilmeisenä tarkoituksenaan puffata tuliterää albumiaan. Tämän kunniaksi on hän – yllättävää kyllä – antanut meille puhelinhaastattelun, jonka sokkeloihin siirrymme seuraavassa.

Ketkä soittavat bändissäsi tällä hetkellä?

FZ: Bianca (lead vocals, keyboards), Ray White (lead vocals, guitar), Eddie Jobson (vocals, violin, keyboards), Terry Bozzio (drums, vocals) ja Patrick O'Hearn (bass, vocals).

Minkälaista musiikkia soitatte nyt?

FZ: Musiikkiamme voisi kutsua sanalla bionic funk (?), mutta valikoimastamme löytyy myös musertavaa kaunetta, päihdyttävää herkkyyttä, teräviä oivalluksia, horjuvia, yhteiskunnallisia merkityksiä, kovaa, pehmeätä, mystillistä, läpäisemätöntä avaruudetlista vyöhykettä, ja sitten ovat sanat.

Mihin kiertueenne suuntautuu?

FZ: Ensimmäiset kaksi kuukautta olemme ympäri Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Joulukuussa on lyhyt tauko, jonka jälkeen teemme pari länsirannikon keikkaa, sitten jatkamme Hawaijille, Uuteen Seelantiin, Australiaan, Japaniin, ja sitten läpi Euroopan alkukeväästä ... juuri kuten viime vuonna.

Kuinka kauan se kestää?

FZ: Noin 6 kuukautta.

Mitä Wild Man Fischer puuhailee tällä hetkellä?

FZ: Niin paljon kun minä tiedän, niin hän on vieläkin Los Angelesissa ja tekee sitä mitä hän yleensä tekee.

Kuinka kauan on yhtyeesi ollut kasassa?

FZ: Terry Bozzio on työskennellyt kanssani kaksi vuotta melkein, Eddie & Patrick liittyivät kesän alkupuolella, ja Ray & Bianca syyskuussa.

Mistä nämä muusikot ovat lähtöisin?

FZ: Eddie tuli Roxy Musicista tuoden yhtyeeseen jonkinlaista alakuloista englantilaista charmia tukahdutettuna ruusunhohtoisella viehätyksellä. Terry, Patrick, Ray ja Bianca ovat kaikki San Franciscon alueelta. Terry ja Bianca soittivat molemmat aikoinaan yhtyeessä nimeltä Azteca (eivät kuitenkaan yhtaikaa). Patrick tulee jazzin maailmasta ja Ray pitää funk-puolesta huolen. Otin heidät jäseniksi kuuntelemaila heitä ja useita muita ns. avoimissa kilpailuissa. Olen havainnut sen olevan paras tapa valita jäsenet bändiin.

Kutsutaanko yhtyettä kuitenkin nimellä "The Mothers Of lnvention"?

FZ: Eipä tietenkään.

No miksi sitä kutsutaan?

FZ: Sitä kutsutaan nimellä ZAPPA ... kuten MONTROSE ...

Miksi muutit nimen?

FZ: Vaikkakin soitamme vielä joitakin valikoituja paloja vanhemmasta Mothers of Invention -ohjelmistosta, niin mitkä tahansa yhdennäköisyydet tämän yhtyeen ja M.O.I.:n (perustettu 1964) kanssa ovat puhtaasti käsitteellisiä. Nykyinen yhtyeeni voi tehdä useita juttuja joihin aikaisemmat eivät pystyneet. Niinpä nykyisen esityksemme painokkuus korvataan mieluummin tulevaisuudella kuin menneisyydellä. Kaikella kunnialla entisille M.O.I.:n jäsenille (kaikki 50 tai 60 heistä), mutta luulen, että on tullut aika siirtää heidät historiaan ja antaa vähän enemmän huomiota uusille musiikillisille tapahtumille, joita jokaisen vuoden menestyksekäs keikkaileva bändi esittää.

Tarkoitaako tämä sitä, että seuraavana vuonna olisi taas toinen yhtye?

FZ: Ehkäpä.

Miksi?

FZ: Koska muusikot saavat tulla ja mennä kuten heitä miellyttää. Jos joku päättää jättää yhtyeen luodakseen jotain itsenäisiä, riippumattomia musiikillisia päämääriä, niin minulla ei ole mitään syytä yrittää saada häntä jäämään bändiin. Ei ketään voi tehdä sellaiseksi, että hän soittaisi tätä musiikkia. Ensisijaisesti en ota muusikoita yhtyeeseeni, ellen aisti heissä jonkinlaista innostusta ja halua, joka auttaisi minua musiikillisissa tutkimuksissani joita suortain – mutta siinäkin tapauksessa, että laadun taso vaatii esittämään näitä kappaleita, on sellaista, että useimmilla yhtyeessäni olleilla muusikoilla olisi kaikki edellytykset tehdä omat juttunsa muualla (ja menestyä niillä). Ja minä odotan aina, kun he liittyvät yhtyeeseeni, että eräänä päivänä he lähtevät ja tekevät jotain muuta.

Olen kuullut, että olet tyranni. Pitääkö se paikkaansa?

FZ: En ole tyranni, olen hyväntahtoinen diktaattori (samalla tavalla kuin orkesterinjohtaja kantaa arvonimeään). Tyrannilegendat ovat vain hauskempia lukea. Jos tämä haastattelu alkaa tuntua tylsältä niin anna mielikuvituksesi lentää jossain tyrannillisessa julmuudessa ja laita sellaista väliin, heh, heh.

Entäpä huumeet?

FZ: En ole kiinnostunut.

Mutta eikö ole totta, että useimmilla yleisösi joukossa on "naula päässä"?

FZ: Onhan näitä aineen käyttäjiä vaihtelevassa määrin vähän kaikkialla ja heidän määränsä vaihtelee mentäessä paikasta toiseen. Se taas riippuu paikallisista tavoista (joissain paikoissa se on enemmän IN kuin toisissa) ja myöskin nämä välineet joilla "päästään korkealle" vaihtelevat; joissain se voi olla olut joissain joku tapoava aine. Jos sinun täytyy maustaa täta artikkelia jollain huumepaholaisena, niin ole hyvä ja mainitse, että narkkareita ym. vastaavia löytyy myös lääkäreiden, lakimiesten, perheenemäntien, poliitikkojen ja tavallisten rehellisten ihmisten parista melkein yhtä paljon kuin meidän nuoren yleisömme parista.

Miltä tuntuu se, että on ollut rock&rollin parissa melkein 12 vuotta?

FZ: Kaiken tuon harjoittelun jälkeen minä olen aika hyvä siinä.

Oletko?

FZ: Löisin kanssasi vaikka vetoa.

Entäpä uusin albumisi?

FZ: Tarkoitat varmaan tätä, jonka nimi on "Zoot Allures"?

Kyllä, juuri sitä. Onko se hyvä?

FZ: Se ei ole hyvä, vaan se on ihana.

Ja siltä on lohkaistu single?

FZ: Kyllä, se on myös ihana ... tosiasiassa se on nimeltään "Wonderful Wino".

Miksi se on Warnerilla eikä Discreetilla kuten edelliset?

FZ: Älä kysy, tai kysy paremminkin Mo Ostinilta ! Syynä ovat paperisotkut, puupäädiplomatia. Toimeenpaneva steppaus, korkeiden paikkojen kammo, Cro-Magnon laiminlyönti ja sellaiset.

Todellako, pitäisikö soittaa hänelle? Mikä on hänen numeronsa?

FZ: Soita hänelle toimistoon ... numero on (213) 846-9090.

WOW, runsaat kiitokset että olet vastannut minun ainutlaatuisiin, syvästi luotaileviin kysymyksiini.

FZ: Eipä siinä mitään kiittämistä.

PS. ZAPPA TULEE SUOMEEN ESIINTYEN KULTTUURITALOLLA HELSINGISSÄ 18.1.-77

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net