Uttråkat pratt om nya filmen

By Mats Carlbom

Svenska Dagbladet, January 15, 1980


Frank Zappa på snabbvisit i Sverige.

Trött och uttråkad sitter han och svarar på frågor om sin senaste film som just förhandsvisats. Den heter ''Baby Snakes'', och frågan är om den någonsin kommer till Sverige.

"Baby Snakes" är två timmar och fyrtiofem minuter lång.

Större delen av filmen består av några happeningliknande konserter inför en entusiastisk publik i New York 1977.

Dessförinnan tvingas publlken stå ut med ungefär en timme filmiska effekter och groteska absurditeter.

Om filmen har ett budskap så är det följande: Bara underhållrung.

Det är vad Frank Zappa sysslar med idag. Han blir irriterad när någon efterlyser syfte eller ifrågasätter hans kvinnosyn. Några långa scener med en "uppblåsbar Barbars" försvarar han argt:

– Jag har inte uppfunnit den där dockan. Såna finns – man kan säkert köpa dem i Sverige också. Verkligheten är sådan. Det har inget med kvinnoförakt att göra – du såg ju själv hur Roy Estrada försökte föra en intellektuell konversation med den där gummikroppen.

''Entusiåstisk''

Ännu har filmen bara haft premiär i New York, där publiken enligt Zappa själv är lika entusiastisk som den var pi konsertema.

Nu reser han runt i Europa och visar den för att se vilka reaktioner den får här. Om den kommer till Sverige blir den sannolikt nerklippt och anpassad till svensk publik.

Hatar resor

Frank Zappa hatar att resa och tycker att presskonferenser är "lika naturligt som att ha sex med en sjöstjärna", men svarar snällt på alla frågor. I sitt kortklippta hår och sin för stora rock ser han mer än någonsin ut som en ung Groucho Marx.

Han pratar gärna om sin konflikt med Warner Brothers – skivbolaget han lämnat etter mer än tio år och samtidigt stämt på 20 miljoner dollar.

– Har man misshandlats så som jag av Warner Brothers så förlorar man en del av sin tro på människan, säger han bittert.

Är det sant att de tre sista albumen på Warners släpptes bara för att Zappa skulle fullgöra sitt kontrakt? Det handlar om de i svensk press nerskrivna "Sleep Dirt", "Studio Tan" och ''Orchestral Favourites".

– Nej. Det är bra album alla tre. Men skivbolaget släppte dem i de fulaste omslag de kunde hitta och jag har ännu inte fått betalt för dem. Men jag kommer säkert att vinna rättegången, när den nu blir av.

När "Bobby Brown" – låten som blev disco-hit i Sverige föna året – kommer upp ser han för första gången road ut. [1]

''Olika andra''

– Ni skandinaver måste skilja er på något sätt från alla andra människor. Ingen annanstans än här har den låten över huvud taget uppmärksammats. Och här blir den disco-hit, till på köpet. Det är märkligt.

Har han planer på fler filmer?

– Jag skulle gärna filma Joe's Garage (en samroanhängande historia över tre LP-skivor). Den tycker jag själv bäst om ay de album jag gjort, tillsammans med "Lumpy Gravy". Men det kostar pengar att göra film.

Nu åker Zappa vidare till Holland och Frankrike för att visa sin film, sedan tillbaka till Los Angeles för att leta efter en symfoniorkester som kan spela in hans nya orkesterverk.

I september släpps hans nya skiva som blir en dubbel- eller trippel-LP helt live, utan överdubbningar. Och till nästa år planeras en Europaturné.

– I så fall kommer jag till Sverige också. Definitivt.


1. Next to this article is a picture, where Sten af Klintberg from CBS is presenting an award to Frank Zappa – "Bobby Brown" sold 350,000 copies in Scandinavia.