Frank Zappa

By John Smith

Det Nye, 29 June 1982


Frank Zappa
(Francis Vincent Zappa)
Født: 21.12.1940 i Baltimore

Zappa et utvilsomt en av rockens største personligheter. Skjønt rock – Zappa beveger sog ofte i et udefinerbart grenseland med sin musikk. Elementerånspirasjon fra Stockhausen, Varese og jazz kan ofte gjenkjennes i hans rock. Men Zappa lager også reinspikka country, eksperimentell musikk – rik på klangfarger – og musikalske stykker som bygges opp på samme måte som klassisk musikk. Endelig er han også kjent for sin ironi og satire både i tekst og musikk, og mange er det som betrakler Zappas musikk som musikalsk teater.

Frank Zappa var tidlig ute. Allerede på 50-tallet satt han bak trommene og spilte i rhythm & blues band. Senere gikk han over til gitar som hovedinstrument. Siden midten av 60-tallet har han ledet gruppe Mothers.

I tillegg til å være uløvende musiker er Zappa også kjent som arranger, komponist, tekstforfatter, plateprodusent og filminstruktør ("200 Motels", 1971). Hva han også er kjent for og som han har tått mye kritikk for er sitt kvinnesyn, jenter er stort sett groupies (dvs. luddere).

Zappa har aldri vært massenes artist, men i februar 1979 fikk han likevel en salgssuksess i Norge med LP'en "Sheik Yerbouti" som bl.a. inneholdt populære "Bobby Brown". Rundt 40 000 har denne LP'en solgt fram til i dag. Det samme har albumet "Joe's Garage" gjort (utgitt sept. 1979), mens dobbelt-LP'en "Joe's Garage Act II & III (utgitt nov. 79) ligger like i overkant av 20 000 solgte eksemplarer. Dette er faktisk så høye tall at det i Europa bare er i Sverige og Tyskland at Zappa solger flere plater!

Frank Zappa har gjestøt Norge fløre ganger, nå sist i mai da han holdt konsert i Drammenshallen. I mai ulga han også en ny LP, "Ship arrived too late to save the downing witch" – hva nå det måtte bely.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net