Frank Zappa "You Can't Do That On Stage Anymore vol. I" "Guitar"

By Torben Didriksen

Gaffa, June 1988


Frank Zappa:
– You can't do that on the stage anymore vol. I
– Guitar

- Zappa

Efter 3 års pause er Zappa tilbage på landevejen. Ikke alene for at spille musik, men også for at få de unge til at registrere sig som vælgere (det skal man i USA), så de kan stemme ved det foranstående præsidentvalg. Det er lykkedes at få 25 til at lade sig registrere. For demokratiets, ikke præsidentkandidaternes skyld, siger Zappa. I Europa kan Zappa stadig fylde steder som Wembley Arena i London, foruden Falkonercentret i København, hvor han spillede 25.4. Hans show er stadig en forunderlig blanding af skæg og ballade, rock & rul, avantgardistisk kompositionsmusik og en flirt med klassikerne fra Ravel til Beatles.

Til elskere af Zappa-guitarsoli udgav Zappa i 81 tripplealbummet Shut Up And Play Your Guitar. Nu er der kommet en efterfølger, dobbelt-LP'en Guitar, ligeledes med virtuose, teknisk blændende soli, optaget ved diverse koncerter. Guf for guitarfans, selv om det bliver lidt ensformigt i længden.

Og så er Zappa for alvor gået ind for CD'en. Foruden at udgive en strøm af gamle, remixede Zappa- og Mothers of Invention-CD'ere har han startet et live-projekt med hidtil uudgivet materiale lige fra 1968 til -88. Her veksler gammelt og nyt mellem hinanden, fra mudrede bar-optagelser med Mothers over talkshows med de ustyrlige Mark Volman og Howard Kaylan til 80'ernes mere styrede og teknisk perfekte musikmaskine.

You Can't ... vol. 1 er den første i en serie på 6 dobbelt CD'ere der ialt vil rumme 13 timers Zappa live. Disse optagelser vil ikke komme på vinyl, men der vil komme en 2LP med et lille udsnit af optagelserne – som en lille trøst til dem, der holder af den store, sorte, runde plasticskive.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net