En särling har tystnat

By Lennart Nygren

Arbetet, December 7, 1993


Amerikanske rock-nestorn, kompositören och gitarristen Frank Zappa reste på sin sista turne lördagen den 4 december vid 18-tiden.

Detta meddelades från hans familj i ett kort uttalande till pressen i går.

Den 21 december skulle Francis Vincent Zappa blivit 53 år – men prostatacancer satte stopp iör en i alla avseenden unik och ytterst egensinnig karriär.

Frank Zappa firade 25 år som rockens Gossen Ruda [1] för några år sedan, och kunde – om han varit intresserad av minnen – blicka tillbaka på händelserika år i den bransch han var så snar att häckla.

– Det är inte ens viktigt att bli ihågkommen. Folk som Reagan och Bush är såna som bryr sig om att bli ihågkomna. Men inte jag, sa han så sent som i maj i år.

Frispråkig och kontroversiell som han var, stod det tidigt under karriären klart för Zappa att total kontroll var essentiellt. Han bildade eget skivbolag, och förutom sina egna alster (till dags dato mer än 60 albumtitlar), hjälpte han fram artister som t ex Wild Man Fischer, Captain Beefheart och Alice Cooper.

Skarp kritiker

Pirat-inspelningar irriterade honom nåt makalöst; "Groteskt att andra tjänar pengar på MITT jobb". Därför gavs en samlingsbox ut för runt två år sedan, där han själv släppte kopior på piratplattorna under rubriken "Beat The Boots". Det var möligt tack vare hans egna minutiösa koll på och dokumentering av sina konserter genom åren.

Som skarp kritiker av rockbranchen i synnerhet, och amerikansk utbildning och dubbelmoral i allmänhet, rönte han både uppskattning och kritik.

En fråga kring om han inte borde vara lite mer återhållsam, fick följande svar:
– Med tanke på nivån på läsoch hörförståelsen i USA i dag, så är det snarare dags att ta from basebollträt.
Eller.
– Livskvalitet är i dag lika med Milli Vanilli, hela USA är en konstlad produkt.

Nymoralisterna kastade sig förstås över Zappas plattor och texter. Albumen fick varningslappar med texten "Denna skiva är i texthänseende skadlig för barn". En sån lapp sattes även på Zappas Grammy-belönade album från -88, "Jazz from Hell".

Och det är ett instrumentalalbum ...

Han påpekade detta, varvid textkommitten skyllde på obsceniteter på omslaget. Så vad var det på omslaget, då?

– Mitt ansikte, svarade Zappa skrockande.

Zappas produktion omfattade de flesta genrer; rocken dominerade förstås. Men även jazziga inslag och klassisk musik dök upp. Tex uruppfördes Zappas opera "Yellow Shark" på Frankfurts operahus den 17 september förra året av Ensemble Modern

Plantskola

Han var en högt ansedd gitarrist, och som bandledare var Zappa närmast rena plantskoIan för unga. Folk som hos Zappa fått sin tuffa skolning i verkliga rock-livet är t ex Steve Vai, Adrian Belew, Terry Bozzio, Warren Cuccurullo, George Duke och Lowell George.

Så sent som i onsdags i förra veckan erhöll Frank Zappa en guldskiva för singeln "Bobby Brown", som återutgavs tolv år efter att den först dök upp på "Sheik Yerbouti"-albumet.

Mia Gerdins riksradioprogram i lördagens P 3 ägnades helt åt Frank Zappa:

– Ja, det var unikt material från en Skansen-konsert 1973. Som visserligen finns på en bootleg, men Zappa själv godkände det via en förhandskassett på mitt program strax före sändningstillfället, berättar Mia Gerdin vid SR Göteborg.

– Del var så många lyssnare som önskat just Zappa så länge, att vi gjorde ett helt program om honom. Men jag visste inte att han hade avlidit, då vi sände det hela. Det känns lite kusligt just nu, faktiskt, förklarar Gerdin

Som sagt; många svenska fans följde Zappa genom åren. Bland dem finns malmömusikern Hans Annellsson, som inför sin platta i år fick Frank Zappas personliga tillstånd för en cover på "Penis Dimension". Musikerna Mats Öberg (keyboards) och trummisen Morgan Ågren, som deltog i den stora hyllningsgalan i USA (svensk TV sände den i april samt med repris i höstas),

Och, som kuriosa mest, den år 1971 19-åriga Margareta Lundmark, som i Stockholms konserthus fick sina bröst signerade av sin idol ...

Och förutom en färgstark karriär, åtskilligt nyskapande och en kvalitetstyngd skivproduktion, lämnar Frank Zappa efter sig sina kärnfulla yttranden.

En av många karameller är följande ultimata definition på rock-skribenter:

"Rock-journalistik? Tja, det är väl när folk som inte kan skriva intervjuar folk som inte kan prata. Och allt detta för folk som inte kan läsa ... "

P.S. Zappa är veckans artist hela denna vecka i morgon-P 3.


1. Gossen Ruda is a fictional person in the satirical magazine Grönköpings Veckoblad. "Gossen Ruda" has become synonymous in the Swedish language with a usually younger, somewhat irreverent and unconventional person or actor. (wikipedia)