Zappa har est på sin sista turné

By Anders Sundin

Svenska Dagbladet, December 7, 1993


Kompositören Frank Zappa reste på sin sista turné strax före klockan 18.00 på lördagen. Med de orden lät familjen meddela Frank Zappas död. Och det var i första hand som kompositör Frank Zappa såg sig själv och all musik han framförde hade alltid noterats mycket noggrant. Tillsammans med sin förebild Edgar Varèse var Frank Zappa en av de största ljudkonstnärerna och kompositörerna under 1900-talet, hävdar artikelförfattaren.

Av ANDERS SUNDIN  

Den samtida kompositören vägrar att dö!, skrev Frank Zappa på sin första LP Freak Out!. Citatet kom ursprungligen från Frank Zappas stora förebild.Edgar Varèse. Och det var just som kompositör Frank Zappa såg sig själv. Visst var han musiker med gitarren som huvudinstrument, men all musik han framförde hade först noggrant skrivits ned på papper. "När jag spelar in en skiva vet jag exakt vad jag vill innan jag går in i studion. Och jag vet även vilken metod jag behöver för att nå dit."

På lördagen hann hans cancer i kapp honom och han avled 52 år gammal i sitt hem i Laurel Canyon utanför Los Angeles. I ett uttalande på måndagen sade familjen Zappa:

"Kompositören Frank Zappa reste på sin sista turné strax före klockan 18.00 på lördagen."

Det som kom att prägla Frank Zappas musik var perfektionism och kompromisslöshet. Inför sin sista världsturne, Broadway the Hard Way 1988, hade hans musiker repeterat tio timmar om dagen fem dagar i veckan i fyra och en halv månad. Inget hade lämnats åt slumpen.

Han konfronterade också olika musikstilar med varandra som ingen annan gjort och bärntade inspiration från amerikansk blues och rock såväl som från Stravinskij, Webern och Varèse.

FRANK ZAPPA FÖDDES i Baltimore, Maryland den 21 december 1940, som äldste son till en siciliansk far och fransk-italiensk mor. Barndomen kom att domineras av hans fars arbete åt den amerikanska försvarsindustrin. Familjen flyttade omkring innan den till slut korn till Kalifornien.

Som tolvåring fick han en virveltrumma av sin far och började intressera sig för musik. Fjorton år gammal köpte Frank Zappa sin första skiva, The Complete Works of Edgar Varèse Volume I, en skiva som gjorde starka intryck och Edgar Varèse blev inkörsporten till Frank Zappas musicerande och komponerande, men också själva förutsättningen för Frank Zappas musikaliska gärning. Han skulle komma att återvända till Varèse under hela sitt liv.

Edgar Varèse (1883-1965) var en av de första modernisterna i USA och skrev musik för orkester, sirener och elektronik. Edgar Varèse definierade musik som "organiserat ljud", något som blev en viktig impuls for Frank Zappa.

Frank Zappa spelade trummor fram till 1958 då han köpte sin första gitarr for en och en halv dollar.

"Strängarna låg så högt att den var omöjligt att spela ackord på, så jag fick börja spela melodier på en gång. Ackord lärde jag mig först ett år senare, efter fyra veckor spelade jag skitiga tonårsmelodier och blev gitarrist i The Blackouts."

Därefter följde en rad olika band, The Rotations, The Muthers, The Soul Giants mfl. 1964 blev han ägare av en egen studio får fårsta gången, Studio Z. På mors dag samma år bildade han The Mothers. Kom senare att få tillägget of Invention av skivbolaget MGM eftersom de tyckte att The Mothers lät alltför provocerande.

FRANK ZAPPA HADE REDAN FRÅN början den totala kontrollen över The Mothers of Invention, det var han som skrev och arrangerade låtarna. Med sin första skiva Freak Out!, juli 1966, visade The Mothers of Invention att de inte var något dussinband. Skivan var rockhistoriens första dubbelalbum, omslaget var ett collage av popkonstnären Cal Schenkel (som kom att göra större delen av Zappa/The Mothers omslag under sextio- och sjuttiotalet) Gruppens samhällskritiska texter var också ovanliga vid den här tiden. I New York Times skrev Robert Sheldon i samband med att Freak Out! kom ut: "Jämfört med The Mothers of Invention liknar grupper som The Beatles och The Rolling Stones pojkscouter med gitarrer."

Skivbolaget MGM var däremot inte förtjust i alla "fula" ord som The Mothers of Invention använde och Frank Zappa kom på kollisionskurs med bolaget. Hela hans karriär kom därefter att kantas av bråk med olika skivbolag.

I januari 1968 kom We're Only In It For The Money, en av Zappas tidiga musikal i ska höjdpunkter. Hippierörelsen började ta till sig The Mothers oflnvention men Frank Zappa misstrodde dess liberala inställning till droger. Själv sade han att han rökt högst tio marijuanacigarretter: "Vilka gav mig sur mage, huvudvärk och gjorde mig sömnig." Däremot rökte han "vanliga" cigarretter oavbrutet.

FRAN OCH MED 1970 GICK Frank Zappa tillbaka till ursprungsnamnet The Mothers och de forna Turtlesmedlemmarna Howard Kayland och Mark Volman började i bandet. Med skivan Over-Nite Sensations, från juni-73, går Frank Zappa och The Mothers in i en mycket produktiv period. Frank Zappa börjar göra melodiösa och lättsjungna låtar med underfundiga texter. Han börjar själv få stjärnstatus som gitarrist och med sin spröda och klara ton från sin Gibson SG med nedtryckt wahwah-pedal börjar han till och med hamna på topplistorna. Over-Nite Sensations hamnar även på svenska försäljningslistan Kvällstoppen och The Mothers spelar samma årpå Skansen i Stockholm och medverkar i TV-programmet Opp-och-poppa.

På låten Montana, från Over-Nite Sensations, visar Frank Zappa sin mästerliga talang att kunna foga samman text och musik.

I snabb följd ger han därefter ut Apostrophe('), Roxy & Elsewhere, One Size Fits All och Bongo Fury, alla av högsta klass och med ett gitarrspel vars motsvarighet han därefter aldrig klarar av att prestera. På Bongo Fury, från oktober I 975, återförenas han med skolkamraten Don Van Vliet, Captain Beefheart, som han alltid haft en speciell hatkärlek till. br /> /> Efter det mästerliga albumet Bongo Fury kom Frank Zappa att ge ut sina skivor under eget namn.

När sjuttiotal övergått till åttiotal har TV-predikanternai USA blivit en inflytelserik skara och Frank Zappa ägnar nu sitt komponerande till att angripa TV-prästerna. Skivan Your Are What You Is, september 1981 ägnas åt detta tema, Heavenly Bank Account och Dumb All Over är bara några av många låtar där han går till hårt angrepp.

·Samtidigt börjar han allt mer skriva klassisk musik, eller orkestermusik som han själv valde att kalla det for.

"Jag började skriva för orkester innan jag hade gjort någon enda rocklåt. Jag struntar i om jag blir känd, ihågkommen och respekterad. Enda anledningen till att jag skriver orkestermusik är att jag tycker om att lyssna på den och tycker andra om det är det OK for mig. Jag har sparat i åratal för att kunna skriva den här typen av musik och processen har hållit på i många år", säger Frank Zappa när han 1983 inleder sitt samarbete med Kent Nagano (senare musikalisk ledare för bl a Halle Orchester i Manchester och Orchestre de L'Opera de Lyons i Frankrike).

Tillsammans gör de skivorna The London Symphony Orchestra/Zappa vol 1 och vol 2. Frank Zappa ger även ut The Perfect Stranger, augusti 1984, tillsammans med fransmannen Pierre Boulez och Ensemble InterContemporain.

ÅRET EFTER BLIR Frank Zappa huvudmål för Parents' Music Resource Center, PMRC, en organisation grundad av Tipper Gore, vid den tiden hustru till dåvarande senator, och numera vicepresidenten Albert Gore. Tillsammans med andra senatorfruar startade Tipper Gore kampanjorganisationen RMRC för att få stopp på "Sex, våld och glorifieringen av droger och alkohol i rocktexter".

Kampanjen slutade lite löjeväckande med att en varningsetikett skulle sättas på skivor som hade dessa "tvivelaktiga texter". Utdrag ur kongressf6rhören går att höra på Frank Zappa Meets The Mothers of Prevention, november 1985.

Samtidigt lägger Frank Zappa gitarren åt sidan för att kompanera på sitt synclavier, en specialkonstruerad dator och klaviatur. Hans musik närmar sig nu John Cage, Karlheinz Stockhausen och Iannis Xenakis. Resultatet går att höra på utmärktaskivan Jazz From Hell, november 1986, för vilken han belönas med en Grammy i kategorin Årets bästa instrumentella skiva.

Slutet av åttiotalet ägnar Zappa åt att mixa om gamla Mothersinspelningar för att passa de nya CD-kraven.

1988 ger han sig ut på sin sista världstume och spelar i Stockholm den l maj samma år.

Han har ett tolvmannaband med sig som är väl samspelta och som vanligt mycket kompetenta. Turnén avbryts någon månad senare när det uppstår osämja i bandet.

I januari 1990 träffar så Frank Zappa Tjeckoslovakiens president Václav Havel och blir ombedd av den nytillträdde presidenten att bli rådgivare i frågor rörande kultur, ekonomi och handel mellan det då nya Tjeckoslovakien och väst, något som James Baker, USA:s utrikesminister under Reaganadrninistrationen, sätter stopp för.

Samtidigt börjar det gå rykten om att Frank Zappa är sjuk i cancer, vilket bekräftas dryga året senare i CNN av dottern Moon Unit och sonen Dweezil.

Han hade då lovat att han skulle kandidera till presidentposten 1992, ett löfte som han omedelbart drog tillbaka efter att hans cancer blivit officiell.

Hösten 1992 framför kammarorkestern Ensemble Modem på Frankfurtfestivalen The Yellow Shark, musikstycken av Frank Zappa. Vid uruppförandet får den sjuke Frank Zappa hjälpas tipp på scen av sin livvakt och på festen efteråt stannar han i en halvtimme innan han återvänder till Los Angeles. Därefter visar han sig inte mer utanför hemmet i Laurel Canyon Hollywood. The Yellow Sharkkonserten släpptes på skiva i november 1993 och blev Frank Zappas sista inspelning,

FRANK ZAPPAS MUSIKALISKA gärning är av stora mått, han var den som förde in humorn och satiren i rockmusiken, han var först med att skriva samhällskritiska rock texter och han visade att det gick att kombinera klassisk och modern rockmusik. Han var oerhört produktiv och hann spela in ett drygt 60-tal album.

Tillsammans med sin förebild Edgar Varèse är Frank Zappa en av 1900-talets största nyskapare av ljudkonsten och en av de allra viktigaste kompositörerna. Av hans sätt att blanda olika musikstilar med varandra framgår att han hade tillräckligt med respekt for traditionerna för att våga bryta dem. En tradition som nu förs vidare av sönerna Dweezil och Ahmet och äldsta dottern Moon Unit.