Frank Zappa "A Token Of His Extreme"

By Espen Strunk

Gaffa, July 20138


Frank Zappa
A Token Of His Extreme

(Playground Music / Eagle Rock Entertainment)
★★★★★

Halvanden times velgørende vanvid

Da jeg i sin tid snublede over Chunga's Revenge (1970) og Zoot Allures (1976) i mine forældres pladesamling, havde jeg en klar fornemmelse af, at noget gik min 14-årige næse forbi. Og den dag i vil jeg stadig ikke hævde at forstå, hvad det egentlig var, den rablende republikaner og syngende satiriker Zappa havde gang i.

Men et er sikkert: På denne dvd-udgivelse er den gakkede guitarist fanget på et heldigt tidspunkt i karrieren, flankeret af et Mothers med George Duke og Napoleon Murphy Brock (!) i centrale roller, for eksempel i en særdeles funky Room Service.

"Et af de fineste stykker video-arbejde, noget menneske nogensinde har lavet", har Zappa kaldt filmen, som blev optaget live i studiet i sensommeren '74 og efterfølgende forsynet med modellervoks-animationer af Bruce Bickford.

Det er måske nok en mild overdrivelse, men det er stadig fremragende – hvilket iøvrigt også kan siges om ekstramaterialets optagelse fra Mike Douglas Show i '76, hvor vi møder en snakkesalig og skarp Zappa i byen for at promovere netop Zoot Allures.

Espen Strunk

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net