Frank Zappa is pro provo

By Barend Toet

Hitweek, September 22, 1967


De MOTHERS komen dus in het amsterdamse concertgebouw op de 24 e september (een zondag). Toen we vorige week dit heugelijke feit koud tien minuten hadden laten inwerken kwam Barend Toet vrolijk binnen met foto's en een interview met Frank Zappa. Barend kwam net uit de USA met de tweede elpee Absolutely Free. Ademloos hebben we deze superaanrader LP beluisterd (zie pagina 9).

Eind september maken the Mothers of Invention een toer langs een aantal Europese steden.

Een daarvan is Mokum, we gaan hier de goede kant op. Momenteel geeft de groep een anderhalf uur durende show in Garrick Theatre in Greenwieh Village. Een klein theater en een show om met gloeiende oortjes te be luisteren. De muziek is moeilijk te beschrijven, veel tempo en sfeerwisselingen, vreemde effekten, erg goed en inspirerend. De groep bestaat uit zeven leden: Frank Zappa (26), Ian Underwood (28), Jim Black (29), Billy Mundi (27), Don Preston (34), Roy Estrada (23) en Buck Gardner (35). Ze bespelen negen verschillende instrumenten, o.a. trompet, pauken, orgel.

De centrale figuur is Frank Zappa. Hij 'dirigeert', speelt gitaar, piano, bas en drums, bovendien schrijft hij alle songs, tekst en muziek, voor de groep. Ik ontmoette hem in een studio waar hij aan hun derde elpee zat te knutselen.

De twee vorige 'Freak out' (mei '66) en 'Absolutely free' (juli '67) zijn goed verkopende platen in de States, ondanks een boycot van de radiostations van de grootste demokratie ter wereld, die een hopeloze doch grootse strijd tegen alles wat vies en vuil is voeren. De derde elpee 'We are only in it for the money' komt oktober '67 uit. Er is ook nog eens een singel uitgebracht waarvan zeventien eksemplaren verkocht zijn.

In Zappa's huis had ik het volgende gesprek met hem:

B: Er zijn een paar jeugdgroepen wel bestempeld als hip, die de aandacht trekken. Provo en hippies bv. Zie je er één lijn in?

F: Ja, ik geloof wel dat er verband is. Maar de amerikaanse bewegingen nemen zichzelf niet serieus genoeg; of ze nemen zich té serieus en zullen daarom nooit effektief worden. Ik vind de manier waarop Provo de dingen opvatte erg goed. Het verschil met Provo is dat de hippies a-politiek zijn, ze verbeelden zich dat ze de dingen kunnen veranderen door er niet aan deel te nemen. Ik geloof dat de enige manier om verandering te krijgen is via de bestaande machts-struktuur.

B: Provo heeft min of meer, gefaald over te brengen wat ze te zeggen hadden. Misschien als gevolg van hun taalgebruik. Vind je dat niet jammer?

F: Ik vind het jammer dat de mensen de politiek niet meer serieus nemen, omdat ze zo gewend zijn geraakt aan het feit dat het belazerij is. Ze willen er hun handen niet vuil aan maken, ze willen er niet in betrokken raken, omdat ze bang zijn zich belachelijk te maken, dat iemand zeggen zal, dat ze niet 'cool' zijn, omdat ze zich met politiek bemoeien; maar dat is de enige manier waarop je iets kunt veranderen.

B: Geloof jij dat de boycot en jullie 'vreemde' image jullie in de weg staan?

F: Zeker niet voor wat wij als groep willen bereiken.

B: Ik bedoel voor wat je te zeggen hebt.

F: Dat hoeft niet. De manier waarop wij ons voordoen heeft een bedoeling. Pas nadat dit een paar jaar doorgewerkt heeft kunnen we de resultaten zien van wat we gedaan hebben. Onze verschijning en ons vreemd image en wat we zeggen helpt onze boodschap te verspreiden. En doet ons dus geen kwaad. Ik had het trouwens wel verwacht. Als we wat op de radio krijgen is dat een extraatje.

B: Is jullie muziek een alternatief voor of een goede ondergrond voor LSD?

F: In sommige gevallen zou je wat wij muzikaal doen als een alternatief kunnen beschouwen. Maar ik kan niemand adviseren om naar ons merk te switchen, ik ben niet zo betrokken bij de drugscene.

B: George Harrison vindt LSD een rotmiddel omdat het je nergens brengt. Na een trip ben je niks rijker om het leven mee te bewerken. Medidatie en zo brengt je op een zeker nivo en daar blijf je dan.

F: Daar ben ik 't mee eens. Ik vind LSD maar een armzalig middel vergeleken bij muziek.

B: Wat vind je van de mediese gevolg·en. Zou je niet, alleen daarom, van LSD af moeten blijven?

F: Ik vind dat lang niet de enige reden om er mee op te houden. Maar ik denk dat een heleboel mensen goed de pest in hebben wanneer je ze vertelt er mee op te houden. Ik vertel niemand iets. Wanneer iemand zijn chromosomen op wil blazen is dat zijn zaak. Het enige waar het mij om gaat is dat de mensen politiek geinteresseerd raken. Wat ze in hun vrije tijd doen laat me koud.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net