Die 2e LP van de Mothers is eh.. afgrijselijk, walgelijk goed!

By Barend Toet

Hitweek, September 22, 1967


De 2e LP van de MOTHERS OF INVENTION komt eerdaags in de handel. Een gebeurtenis van de eerste orde. De 1e LP is erg fijn en erg bijzonder (als je urn nog niet in je verzameling hebt dan dien je hem onmiddellijk aan te schaffen) maar de tweede slaat werkelijk alles. ABSOLUTELY FREE is de titel en dat betekent 38 minuut aan één stuk de meest afgrijselijke muziek. Muziek die je met geen andere muziek kunt vergelijken. Muziek die je op 'n beetje goeje installatie keihard moet draaien (liefst met de tekst in de hand). De koude rillingen liepen het hitteam over de rug. 't is ook niet te geloven. Zeer veel tempowisselingen. Honderden soorten muziek en gezang. Felle en belachelijke teksten. Brallend gezang. Opzwepende muziek. Een kick van jewelste. Een slag in 't gezicht.

Plastic People heet het eerste nummer: tromgeroffel en Frank Zappa die zegt:Dames en heren: de president van de United States. Dan een zeer zieke stem die: 'fellow Americans Doot Root Doot" zegt. Zappa zegt dan dat de president pas ziek geweest is. Dit alles begeleidt door de begintonen van Louie Louie.

De teksten zijn zo belangrijk dat witheek alles in het werk zal stellen om ze jullie te bezorgen. Frank Zappa heeft veel kritiek cp de amerikaanse eh samenleving en steekt dat niet onder stoelen of banken. Hij doet dat echter niet op die vervelende politiekerige, wereldverbeterige manier van vele protesters. Zijn muziek is zo kompakt en veelom vattend dat zeer veel groepen er door beinvloed worden.

De heer Frank Zappa is 't brein achter de Moeders van de uitvindingen. Hij schrijft de teksten, maakt de muziek, heeft de hoes ontworpen en is de zanger. We zullen de komende weken wel het een en ander over deze superlangspeler schrijven. Voorlopig kunnen we hier niet (of nauwelijks) meer een pen op het papier zetten of pap zeggen. Voordat we jullie beschaafd kunnen voorlichten moeten we nog aan deze sexuele uitspatting wennen. Deze 38 en een halve minuut elpee is een kombinatie van alle muziek die er op het ogenblik bestaat en gemaakt wordt. Na deze elpee hoef je dus geen andere meer aan te schaffen. Overdonderend is het sublieme vakmanschap van de Mothers. Krukken zouden deze muziek niet kunnen maken.

De elpee is een kollage van alle stijlen muziek en juist door het absurde gebruik wordt ut effekt des te sterker. Het is nergens dodelijk serieus, integendeel je bescheurt je, maar vergis je niet alles is geheid in elkaar gezet. Omdat ze zulke enorme vaklui zijn overzien ze de hele materie en kunnen ze er mee doen wat ze willen.

Ga in ieder geval naar het concertgebouw op zondag de 24e september. Het is een unieke kans die je niet mag missen. De entreeprijzen zijn niet hoog dus wat let je. Zodra de plaat uitkomt (volgende week hopen we) een uitgebreide bespreking. V/V6-5013X Verve

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net