Frank Zappa naar Nederland?

By Peter van de Waal & Herman Hamers

Hitweek, September 1, 1967


In het kantoor van Tony Secunda ontmoetten we o.a. de Engelse impresario van de Mothers of Invention, Dan Halperin van de Harold Davidson Agency. Deze zat enthousiast te telefoneren naar Engelse bladen als de SUN en de Queen om reklame te maken voor het bezoek aan Londen van Frank Zappa.

Van hem hoorden wij o.a. dat Zappa in het bijzonder sjieke Royal Gardens Hotel verbleef, en na zijn bezoek aan Londen door zou reizen naar Kopenhagen, vandaar zou hij naar Amsterdam gaan om kontakt te zoeken met wijlen de provo's. Dan zelf Is ook niet onbekend in Nederland; Jean Paul Vroom en Simon Vinkenoog, die enkele minuten geleden waren vertrokken, zijn goede vrienden van hem en ook komt hij geregeld bij Simon Posthuma en 'Marajke' Koger.

Het verraste hem enorm dat er in het Koninkrijk der Nederlanden en de Overzeese gebiedsdelen een single van the Mothers uit was. Wat uniek schijnt te zijn.

Het viel hem tegen dat men In Engeland zo weinig besef scheen te hebben voor het belang van de Moeders; geen enkel blad dat hij opbelde wist iets van het bestaan van Zappa af.

Hij was op het ogenblik ook bezig de Mothers te boeken voor een optreden in de Royal Albert Hall op 23 september. Van een bezoek aan Nederland wist hij niets af.

Even later kreeg hij met Tony hevige ruzie over de samenstelling van het programma. Tony vond dat er nog een andere topgroep bij moest, maar Dan dacht dat de Mothers alleen al goed genoeg waren voor zo'n 9000 man. De ruzie liep zelfs zo hoog op dat Dan na enkele opmerkingen woedend wegliep, omdat Tony de zaak wenste uit te stellen tot die avond. De volgende dag zagen wij op de perskonferentie van Frank Zappa in de M.G. M. -kantoren in Dean street o.a. nog Miles en toch nog Tony Secunda. Onder het vredige geroezemoes dutten wij langzaam in.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net