The Mothers uit elkaar

By ?

Aloha, October 17, 1969


Frank Zappa is zo moe geworden van hel spelen voor mensen die om de verkeerde dingen klappen dat hij zijn groep The Mothers of Invention heeft ontbonden. Echt, heus, verdomd, The Mothers zijn 'live' voor het laatst opetreden in Montreal en vlak daarna volgde het laatste teevee optreden. Geen optredens en opnamen van de Mothers dus meer.

Wel zijn er drie films van de musicerende Mothers (2 uit Duitsland) en komt er nog een film. Die films zullen gestuurd worden naar organisatoren die The Mothers hadden willen boeken. Bovendien liggen er nog banden in de kast van Zappa met muziek voor minstens 12 nieuwe Mothers elpees. Die muziek beslaat de komplete ontwikkeling van de Mothers in de afgelopen vijf jaar en bestaat uit 'live' en studio-opnamen. De distributie zou gaan lopen via de Mothers Of Invention Record.

Als de Record Club van start gaat zal dat worden bekend gemaakt in Playboy (de krant die gelezen wordt door lieden die volgens Zappa de Mothers muziek het meeste nodig hebben) en de supervisie zal weer bij Reprise Records liggen. De titels van de 12 elpees zijn : Before the beginning, The Cucamonga Era, Show and Tell, What does it all mean, Rustic Protrusion, Several Boogie, The merely entertaining Mothers of Invention Record, The heavy business record, Soup and old clothes, Hotel Dixie, The orange county lumber truck en The Weasel music.

Behalve deze 12 platige serie verschijnt binnen zeer kort Zappa's solodebuut met de gitaar plaat 'Hot Rats' (gewoon Bizarre/Reprise), en even later de gewone Mothers plaat 'Burnt Weenie Sandwich' (die ook weer te makn heeft met een Mothers film). Verdere platen die op Bizarre en Straight Records zullen verschijnen zijn de eerste van de G.T.O's, de derde van Captain Beefheart & his Magic Band en een plaat van de Belgiese jazzviolist Jean-Luc Ponty.

Heel wat platen dus, maar Zappa's voornaamste aktiviteiten zullen zich gaan richten op het maken van films. Op basis van een script dat Zappa al in 1964 schreef zal de film Captain Beefheart vs. The Grunt People maken. Vanwege leuke gebeurtenissen als de Woodstock Music & Art Fair en het sukses van 'Easy Rider' zijn talloze geldbezittende producers zeer gelhteresseerd in de onderneming (Zappa: 'als dat in '64 zo geweest was had ik nooit muziek gemaakt). In de film zullen behalve Captain Beefheart ook Howlin' Wolf en Grace Slick optreden. En natuurlijk ook nog aardig wat Mothers.

Behalve die bioskoop film is Zappa ook zeer serieus in onderhandeling over de produktie van een wekelijkse teevee-show, een muziekprogramma.

En dan is er nog iets, Zappa komt tegen het einde van dit jaar naar Europa met Captain Beefheart & His Magic Band. Als roadmanager volgens Zappa.