Zappa: ikzal er geen traan om laten

By Rolf-Ulrich Kaiser

Aloha, December 12, 1969


Een dag of tien geleden was Frank Zappa in Keulen, waar hem door Rolf Ulrich Kaiser wat vragen werden gesteld over het uiteengaan van de Mothers en de verdere plannen.

Vraag: De mothers zijn dood, nietwaar?

Zappa: Nou, niet direkt dood, ze ruiken alleen een beetje eigenaardig.

Vraag: Wat doet iedereen nu?

Zappa: Jim Black heeft zijn eigen groep, Roy Estrada en Bunk Gardner hebben een groep, Ian Underwood en Motorhead Sherwood werken met mij aan een televisieprogramma en Artie Tripp doet studio-werk.

Vraag: En jij blijft ook spelen?

Zappa: Ja, ikwil geen nieuwe groep formeren, maar gewoon met mijn vrienden blijven spelen. Dat is in Amerika bijvoorbeeld Captain Beefheart en ik zal waarschijnlijk met engelse groepen spelen als ik in Londen ben. Gewoon omdat ik zin heb om te spelen. Ik wil niet ophouden met spelen.

Vraag: Waarom heb je de Mothers ontbonden?

Zappa: Om andere dingen te kunnen doen, als de televisie en onze film. We waren met de Mothers zoveel op reis, dat ik dat soort dingen niet in Los Angeles kon doen.

Vraag: Er zijn interviews verschenen, waarin stond dat het publiek niet zo gunstig reageerde op de Mothers.

Zappa: Dat speelde ook wel een rol. Maar voor mij is het voornamelijk een kwestie van tijd. De Mothers als bedrijf, verdienden genoeg om in leven te blijven. Maar daar bleef het bij. Na twee toers door de USA bleek dat we een verlies hadden geleden van 10.000 dollar. Dat kon natuurlijk niet. Die jongens zijn allemaal getrouwd en hebben kinderen, Nu hebben ze nog schulden ook. Economisch gezien zaten er gewoon ook teveel mensen in de groep. En er is altijd nog wel iets meer belangstelling voor entertainment-muziek.

Vraag: Hoe zat dat nu met dat publiek?

Zappa: Tja, dat liep een beetje moeilijk. Ze kwamen om vermaakt te worden en wij om een nieuw soort muziek te brengen. Je moet ook niet vergeten dat de konserten die jullie hier in Europa meegemaakt hebben heel anders waren dan die in de USA. In Europa hebben ze een beetje begrip voor wat ik 'outside' muziek noem. Er is meer begrip voor ongewone geluiden dan in Amerika. Daar verwerpen ze het omdat ze het niet kunnen plaatsen.

Vraag: Hoe staat het met de platen?

Zappa: Er komen nog 12 Mothers-platen uit. We proberen nu een deal te maken met Playboy of een ander groot Amerikaans tijdschrift om een soort Mothers of Invention-Record Club op te zetten, waar je lid van kan worden en zo een jaar lang elke maand een lp krijgen. Of alle twaalf tegelijk, wat je wilt.

Vraag: Hoe gaat het met je TV-show?

Zappa: De eerste wordt 2 december opgenomen. Dat is dan de zogenaamde 'pilot'. Die verkopen we dan aan een sponsor en proberen hem zo 'in syndication' te krijgen, zoals dat heet.

Vraag: Krijg je dan met censuur te maken?

Zappa: Nee. Niet bij 'syndication'. Wél als hij via de groté networks gaat (CBS, NBC, ABC). In dat geval wordt zo'n show vanuit één centrale studio uitgezonden en moeten alle TV-stations hem overnemen. Vóórdat dit gebeurt worden alle scripts op het kantoor van het network gecensureerd. Als de show daarentegen 'in syndication' gaat kunnen de stations stuk voor stuk beslissen of ze hem kopen of niet. Als ze hem kopen, kunnen ze er niet meer in knippen. Dat gaan we dus doen. Dat betekent dat het publiek weliswaar kleiner wordt, maar dat we kunnen zeggen wat we willen. Er wordt voornamelijk in gepraat, maar er is ook muziek bij.

Vraag: Wanneer ga je precies weer muziek maken?

Zappa: Mijn orkestmuziek wordt uitgevoerd in Londen op 26 april aanstaande in de Albert Hall, door een symfonie-orkest van honderd man. Plus een aantal solisten, waarschijnlijk mensen die ik meebreng uit de states, misschien een paar van de Mothers. Het kan zijn dat we stukken van Lumpy Gravy gaan spelen.

Vraag: Staan er nog meer films op stapel?

Zappa: Er komt een dokumentaire van 2 uur over de Mothers. Dat wordt gefinancieerd door een amerikaan se maatschappij, die Filmways heet.

Vraag: Hoe waren de reakties op je besluit de Mothers op te heffen?

Zappa: Niemand vond het zo erg. Niemand heeft zich ooit zoveel aangetrokken.van die groep. Als de Beatles uit elkaar gingen, dat zou wat anders zijn ...

Vraag: En jijzelf?

Zappa: Ik vind het wel jammer, ja.

Vraag: Erg?

Zappa: Ik zal er geen traan om laten ...