Zappa's Hot Rats meesterwerk

By Willem de Ridder

Aloha, December 12, 1969


Ik had eens een afspraak met Zappa in het Amsterdamse Hilton (een van de miezerigste hotels die ik ken). Zappa zat toen partituren te schrijven. Uitgebreide aanwijzingen voor de bij hem in dienst zijnde musici. Het is altijd duidelijk geweest dat hij van A tot Z uitmaakte wat er gebeurde op een plaat of op het podium. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat hij op een gegeven moment zijn groep aan de dijk zette. Het maken van platen kun je met gehuurde musici doen. Je hoeft daar geen groep voor draaiende te houden. Hot Rats is dus een plaat van Frank Zappa. In de klaphoes staat een keurig lijstje van de musici "afgedrukt. Ondermeer Captain Beefheart en Ian Underwood. Alle composities en arrangementen zijn van de meester zelf. Ook de produktie en direktie van deze 'film voor je oren' is van hem.

Het is een uitstekende plaat met Zappamuziek. Je kunt horen hoe geniaal hij gitaar speelt (hij drumt ook nog en speelt bas). Als je me vraagt hoe je de muziek van Zappa zou kunnen omschrijven. Tja, dan kan ik alleen maar met 'spannende muziek' tevoorschijn komen. Zappa maakt platen waar zoveel aan te beleven is dat je er niet snel op uitgeluisterd raakt.

Instrumentale muziek die zo goed in elkaar zit dat ik zelfs geen vergelijking met andere groepen zou kunnen maken. Een stelletje superbe musici barsten los en houden voorlopig niet meer op. Dat alles via 16 sporen opgenomen. Nou dan weet je het wel. Als je zit te werken aan je tafel dan kun Je de wisselaar gewoon op herhaling zetten want eeu kant kun je rustig een hele avond draaien. Net als goed voedsel, hoe langer je kauwt hoe lekkerder het gaat smaken.

Er gebeurt zoveel in zo'n korte tijd op Zappa's nieuwste, dat tijdens 6 nummers waarvan 1 song (gezongen door Beefheart) dat ik zeker acht keer beide kanten door speelde en toen helemaal niet meer wist hoe ik het had. Zappa is een groot komponist en met Hot Rats koop je een meesterwerk dat je zelf in je eentje te lijf moet. Want het is een plaat die al spoedig veel meer voor je gaat betekenen dan de gemiddelde swinger die je even voor je vrienden opzet. Deze moet je voorzichtig uit de kast nemen en op een speciale manier aan je bezoekers introduceren. Een geniale plaat in een mooie hoes. 'Even' luisteren bij je platenhandelaar is niet zo verstandig. Als Zappa-kenner en liefhebber heb je hem natuurlijk allang in huis.