Popspektakel met Frank Zappa en Hot Rats

By ?

Elbourger Courant, September 1, 1972


De Nederlandse popfans staat op sondag 17 september sen bijzonder gebeuren te wachten. In de Haagse Houtrusthallen treedt dan namelijk niemand meer of minder op dan Frank Zappa. En hoewel deze figuur een der meest verguisde een uitgefloten popfiguren uit de geschiedenis is, moet hij toch onmiskenbaar als één der toonaangevendsten worden beschouwd. Hij zal optreden met zijn Hot Rats Orchestra, een orkest dat bestaat uit 26 man. Het optreden begint om 19.00 uur, een lekker vroeg tijdstip, zodat je daarna altijd nog op tijd bent voor de trein. Een voordeel is verder dat de Houtrusthallen voor dit spektakel zijn uitgezocht: 15.000 zitplaatsen(!) en een veel betere luchtverversing dan in de Amsterdamse Oude RAI. Organisator is het jubilerende blad Muziek Expres (dat 200 maanden bestaat), in samenwerking met Radio Veronica.

Het wordt ongetwijfeld een spektakel van de eerste orde en bovendien een uniek konsert, omdat Zappa verder alleen nog optreedt in Londen en West-Berlijn, verder nergens in Europa. De toegangsprijzen bedragen 15, 20 en 25 gulden. Als je nou op de eerste rang, dus vlakbij het podium wil zitten, moet je even het sêptembernummer van Muziek Expres kopen. Daar zit n.l. een kaart in waarop je zo 5 piek reduktie op kaarten van f 25,- krijgt. [1] Altijd meeganomen.

Ja, Frank Zappa, een moeilijk te omschrijven figuur. Sinds de poster verscheen en in duizenden exemplaren werd verspreid, waarop hij is afgebeeld terwijl hij op het toilet zit, wordt hij een "revolutionaire aanvoerder" genoemd. Dat is echter een titel die de lading niet dekt. Hij is geen politieke "Underground'' profeet, beter is het hem een muzikale revolutionair te nomen, wantdat is hij zeker.

Toen hij voor de eerste keer onze oren en ogen aanviel met zijn originele Mothers of lnvention, was zijn muziek helemaal gebaseerd op geweld. Zijn Mothers waren echt uitstekende musici, maar toch leek het alsof hij ons wilde onderwerpen aan wat volkomen rotzooi leek. We stonden op en schreeuwden en riepen naar hem – en dat is precies wat hij van ons verlangde.

Eh als een soortement beloning voor het opstaan en het actief reageren op zijn optreden bewoog Zappa en zijn mannen dan toe een stuk geweldige rockmuziek weg te geven. Economisch gezien liepen de Mothers hun tijd echter net wat te veel vooruit, reden dat Zappa zijn groep eind '69 moest ontbinden. Hijzelf ging in 1970 verder met zijn muzikale revolutie met een verrassend soloalbum, getiteld ''Hot Rats", waarbij hij Ian Anderson [Underwood], Captain Beefheart en Sugarcane Harris als hulp kreeg. De door Zappa gekomponeerde en geproduceerde muziek is helemaal uniek in de popmuziek. Een kompleet nieuw geluid, zo zeiden de critici er hun mening over. Het resultaat kwam ook bijzonder goed uit de verf in de na dit album gehouden poll van Melody Maker, waarin Zappa, Underwood en Sugarcane en zelfs de Captain hoge noteringen kregen in hun categorieen. Frank Zappa zelf handhaafde zijn 4e positie als 's werelds beste gitarist. "Hot Rats" werd tot album – van – het – jaar uitgeroepen en Zappa tot de beste platenproducer ter wereld. Ga d'r maar aan staan.

In de zomer van 1970 hervormde Zappa zijn Mothers of Invention, in de eerste plaats om de rockstukken uit zijn laatste geesteskind, "200 Motels" te spelen een symphonisch opera-achtig ballet. Dit is het bekende verhaal over het leven op toernee met The Mothers en de met hen levende groupies. "200 Motels" werd het eerst in Amerika uitgevoerd met het Los Angeles Philharmonic Orchestra en vervolgens voor de Nederlandse TV in december vorig jaar.

Ondanks zijn drukke muzikale bezigheden heeft Zappa genoeg tijd voor zijn gezin, bestaande uit vrouw Gail, dochter Moon Unit Zappa en zoon Dweezil Zappa.


 1. See also Frank Zappa & The 'Hot Rats' Orchestra Handbill, 17 September 1972.