Progressiivisen musiikin anti-guru Frank Zappa

By Olli Heima

Loimu, November 1974


Frank Zappa on tehnyt musiiikiaan jo kymmenisen vuotta. Kuusikymmemluvun lopun Mothers of Invention -yhtyeestä on aika pitkä matka nykyiseen samannimiseen kokoonpanon. Aikuaikoina Mothers of Invention oli täydellinen vastakohta tavallisille pop-yhtyeille; musiiki saattoi muuttua yllöttöen millaiseksi tahansa, laulujen sanat olivat jotaikin aivan ennenkuulumatonta niinkuin muusikoitten ulkonäkö ja esiintyminenkin. Zappa seliti kaiken tämän tarkoituksena olevan ravistella ihmisiä tietoiseksi yhteiskunnallisesta todellisuudesta. Kun epäkohdat tajuttaisiin alkaisi toiminta niiden muuttamiseksi. Eri tiedoitusvälineiden hyväksikäyttö tulisi olemaan tärkeä osa vallankumouksesta, jonka oli oltava ei-väkivaltainen. Tällaiset lausunnot olivat syynä Zappan saamaan vasemmistolaisradikaalin maineeseen. Yhteistyö Jean-Luc Pontyn kanssa vei sitten taas instrumentaaliseen ja jazz vaikutteiseen musiikkiin päin. Syntyi myös elokuva, 200 Motellia, joka sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton arvostelijoiden keskuudessa: Oliko Frank Zappa menettänyt lopullisesti suhteellisuudentajunsa.

Konserttiesiintymisissä oli mukana aina vaan suurempia kokoonpanoja. Ja sitten tänä syksynä yllättävä siirtyminen takaisin pieneen yhtyeeseen ja yhteiskunnalliseen satiiriin. Frank Zappa onnistui jälleen yllättämään yleisönsä, joka nyt on huomattavasti laajempi kuin kuusikymmenluvulla.

Nyt seitsemänkymmenluvun puolivälissä Frank Zappa tunnetaan jo muuallakin kuin popmusiikin harrastajien keskuudessa ja häntä pidetään jo nyt eräänä 1960-70 -lukujen merkittävimmista säveltäjista. Yleisön muuttuminen pienesta ryhmästä amerikkalaisia radikaalinuoria maailmanlaajuiseksi ja koostumukseltaan hajonaiseksi on vaikuttanut Zappan musiikkiin iloisen kuusikymmenluvun jälkeisenä aikana. Kaupallisuus on kyllä edelleen väärä sano Mothers of Invention in yhteydessä käytettynä. Joka tapauksessa uusimmat levyt alkavat nousta nopeammin ja korkeammalle myyntitilastoissa kuin koskaan aikaisemmin. Zappa on aina halunnut vain tehdä omaa musiikkiaan vtälittämättä Iiienmalti kaupallisuudesta, rrutta hänellä ei ole mitään sitä vastaan että hänen musiikkinsa myy hyvin.

Kaikki tämä kaupallinen menestys on heijastunut laajalle popmusiikkiin. Zappan omistamat levy-yhtiöt voivat tarjota uusille kyvyille mahdollisuuden tehdä vapaasti omaa musiikkiaan. Muut progressiivista musiikkia tekevät yhtyeet ovat myös perustaneet omia levy-yhtiöitään. Myös kaupallinen musiikkiteoliisuus on joutunut antamaan artisteilleen enemmän vapautta.

Zappalle taloudellisesti vakaa asema antaa entistä paremmat mahdollisuudet tehdä aina parempaa musiikkia ja valmistaa kokonaan uudenlaisia teoksia, joissa yhdistyvät kaikki taiteen lajit. Jo vajaassa kymmenessä vuodessa Zappa on uudistanut popmusiikkia ehkä enemmän kuin kukaan toinen. Hän on myös osoittanut kuinka musiikkia voidaan käyttää yhteiskunnallisena vaikutuskeinona poliittista järjestelmää vastaan. Vuoteen 1984 on vielä aikaa.