Frank Zappa moederschap is meesterschap

By Frank Van Dijl

Muziek Expres, March 1976


Frank Zappa & The Mothers of Invention maken een jubilum-toernee rond de aarde. Zappa zit nutien jaar "in het vak". Aan de vooravond van zijn komst naar Nederland wenste Muziek Epres hem telefonisch geluk. Leve de jubilaris!

"Je had geen slechter moment kunnen kiezen", is het eerste wat Frank Zappa zegt als ik hem eindelijk aan de lijn heb. Lag zeker nog te pitten. Maar ik heb geen medelijden met hem. Tenslotte moest ik voor dit telefoongesprek óók mijn bed uit: het is vier uur 's nachts; in het Australische Brisbane, waar het negen uur later is, staat de zon dan echter op zijn hoogste punt. Dus Zappa moet niet zeuren.

Dat doet hij verder ook niet. Hij vertelt met wie hij op 6 maart in de Amsterdamse Jaap Edenhal zal spelen: Napoleon Murphy Brock (tenorsax, zang), André Lewis (piano), Terry Bozzio (drums) en Roy Estrada (basgitaar). Voor Zappa's doen een zeer bescheiden aflevering van hel vervolgverhaal The Mothers of Invention.

"Het is gemakkelijker om met een kleine groep te werken", zegt Zappa. "Ik krijg bovendien meer ruimte om sologitaar te spelen. Dat vind ik erg fijn."

OUD EN NIEUW WERK

Het repertoire van de nieuwe Mothers, die behalve in Australië al in Japan gespeeld hebben en in september beginnen aan een toernee door de Verenigde Staten, omvat zowel oud als nieuw materiaal. Zappa: "We gaan terug tot platen als "Freak out" en "We're only in it for the money". Erg oud werk dus."

Voor Roy Estrada zal het spelen van die vroege Zappa-nummers weinig problemen opleveren. Vanaf het eerste album "Freak out" tot en met "Weasels ripped my flesh" maakte hij deel uit van The Mothers of Invention. Daarna was hij een van de oprichters van Little Feat: hij werkte mee aan de elpees "Little Feat" en "Sailin' shoes".

Zappa, op de vraag waarom hij Roy Estrada weer gevraagd heeft om voor hem te werken: "Hij past bij de muziek die we nu spelen." Napoleon Murphy Brock is al enige tijd in dienst van Zappa; Lewis en Bozzio kwam hij tijdens audities op het spoor.

DRUK GENOEG

Hij zegt: "Je begrijpt pas waar ik het over heb, als je ons in Holland gezien hebt. Wanneer spelen we daar? Oh, 6 maart. Ja, zie je, dat is nog zo ver weg. Ik heb het schema van de Europese toernee nog niet eens ingekeken. We hebben het hier nog druk genoeg."

Als de koncerten er op zitten, duiken Zappa en The Mothers de studio in voor een nieuwe plaat. Daar komen wellicht ook liveopgenomen nummers op. Het is Zappa's gewoonte om alle koncerten op de band op te nemen. Ondanks de een weinig gestoorde lijn hoor ik hem aan de andere kant van de wereld grinniken: "ik heb jáááren muziek op de band."

Over banden gesproken: bestaan er nog oude opnamen van The Mothers? Zappa: "Jawel. Het is nog steeds de bedoeling dat ze eens worden uitgebracht."

ALLES IS AL GEZEGD

Op je recentere platen neem je geen uitgesproken politiek standpunt meer in. Hoe komt dat?

Zappa: "Alles wat ik op mijn vroegste platen heb gezegd, hoeft niet nog eens gezegd te worden. omdat het nog steeds aktueel is. En het zal altijd aktueel zijn, zolang er mensen zijn. Ik heb er niets aan toe te voegen, maar ik sta er nog steeds achter."

Wat vind je zelf je beste plaat?

Zappa: "Mijn favoriete plaat is "Lumpy gravy", mijn eerste soloalbum uit 1968."

Toen dat album uitkwam, zei je dat het niet helemaal was geworden wat je je ervan voorgesteld had.

Zappa: "Geen van mijn platen is perfekt."

Thuis luistert Frank Zappa voornamelijk naar oude rhythm'n'blues-platen uit de jaren vijftig: "Je kunt inderdaad zeggen dat dat invloed heeft op mijn eigen muziek."

De samenwerking met Don van Vliet (alias Captain Beefheart) is voorlopig tot een einde gekomen. "Hij ging liever zijn eigen weg. Met de heropgerichte Magic Band is hij nu in de studio bezig aan een nieuwe plaat", vertelt Frank Zappa.

Hier beëindigen we het gesprek. Ik ga terug naar bed, Zappa pakt zijn koffers. Hij moet diezelfde dag nog naar Perth, aan de Westkust van het Australische continent.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net