Frank Zappa: Ik laat me niet meer belazeren!

By ?

Muziek Expres, March 1978


Al meer dan anderhalf jaar verkeert Frank Zappa in een toestand van regelrechte oorlog met zijn platenmaatschappij. Advocaten vechten over en weer om kleine lettertjes in contracten met als gevolg dat nieuwe platen niet kunnen worden uitgebracht. Binnenkort is Zappa in ons land. Met het concert dat hij dan geeft, hoopt hij het gemis aan platen enigszins goed te maken ...

Als Frank Zappa straks in ons land aankomt, staat hem -- wat zijn platenmaatschappij betreft -- een uterst koele ontvangst te wachten. Men wil bij Warner Brothers liever niets meer met hem te maken hebben. Zappa's Zappa's vorige bezoek ligt de brave employees van het label namelijk nog vers in het geheugen. Dagenlang werkten zij zich uit de naad om het Zappa naar de zin te maken. Beledigingen en wangedrag waren hun loon. Tijdens interviews gedurende zijn verblijf, deed Zappa niets anders dan de naam van Warner Brothers door het slijk halen. "Ze hebben me belazerd en als het aan mij ligt neem ik geen noot meer voor ze op," riep Zappa tegen iedereen die het horen wilde.En dat terwijl niemand in Nederland hem ooit een strobreed in de weg had gelegd. De grote ruzie die Zappa had met de Amerikaanse moedermaatschappij, reageerde hij in ons land af en dat is men nog niet vergete, "Wij regelen niets meer voor hem, meneer Zappa zoekt het zelf maar uit. We organiseren geen hotel en geen interviews. En als hij zijn concert gegeven heeft, krast hij maar gauw weer op," aldus een woordvoeder van de maatschappij.

Dreigement

Opkrassen is overigens precies wat Zappa graag zou willen, maar een contract vol akelige kleine lettertjes houdt hem tegen. Volgens dat contract moet hij nog vier LPs maken, maar het hele afgelopen jaar hebben zijn advocaten geprocedeerd om van het contract af te komen. Zij hebben niet weten te voorkomen dat er binnenkort toch weer een nieuwe elpee van The Mothers Of Invention het licht zal zien. Het wordt een dubbel live-album getiteld Zappa in New York en de plaat bevat naast de eerder verschenen nummers 'Sofa' en 'Big Leg Emma' uitslutend nieuw (en sterk sexueel getint) werk. We belden Zappa om te informeren hoe het nu zit met zijn dreigementen om geen nieuw materiaal meer voor Warners uit te brengen.

Zappa: "Als het aan mij lag zou het ook nooit gebeurd zijn, maar helaas heb ik de zaak niet meer in de hand. Ik heb grote problemen met deze maatschappij, problemen die te groot zijn om nu eventjes uit te leggen. Daar heeb ik minstens een paar weken voor nodig en dan begrijpt een buitenstaander er nog niets van. Ik heb me vreselijk kwaad gemaakt en ik heb ook gedreigd om alleen nog maar rommel uit de brengen als ik dan toch gedwongen zou worden. Bij nader inzien is dat onverstandig. Het publiek zou er niets van begrijpen en ik wil niet het risico lopen dat ik het vertrouwen van de mensen verlies. Niemand is gebaat bij een elpee met daarop een fluittoon van twee maal twintig minuten. Ik heb dus alles gedaan om van dit contract af te komen, maar men wil mij niet laten gaan.

Het is allang geen kwestie van geld meer, het is een prestige-zaak geworden. Dat is nog veel erger, wanthet betekent een eindeloze touwtrekkerij, die net zolang duurt tot er iemand kapot gaat. In dit geval is de artiest altijd de zwakkere, want Warner is niet afhankelijk van mijn platen. Met de Beach Boys gaat het net zo. Die willen ook weg, maar ze zitten in een ijzeren houdgreep. Als zoiets maar lang genoeg duurt, gaat je carriere kapot. Andere stromingen en artiesten vullen het gat dat jij daar achterlaat. Daarom komt er nu toch weer een nieuwe elpee van mij uit. Uiteindelijk moet ik me aan het contract houden zolang het niet onheldig is verklaard. Daar wordt weliswaar hard aan gewekt, maar je weet hoelang zoiets kan duren.Ik heb dit album bijna een jaar kunnen uitstellen in de hoop dat het ergens andres uit zou kunnen komen.

Helaas is dat nu niet gelukt, maar ik heb het ook niet over mijn hart kunnen verkrijgen om er met opzet een slechte plaat van te maken. Zoiets doe je als muzikant nu eenmaal niet. Bovendien maak ik in de eerste plaats platen omdat ik daarmee iets te zeggen heb. Wat heeft het voor zin om de mensen met mijn persoonlijke problemen lastig te vallen? Nee, ik heb nu tijdelijk gecapituleerd, maar ik sla nog wel toe ..."

Een wat gefrustreerde Zappa dus. Het valt voor een creatief artiest ook niet mee om ineens min of meer monddood gemaakt te worden. Gelukkig is er nog een andere uitlaatklep voor zijn talent: live-optredens. Het komende concert in ons land belooft dan ook een van de meest interessante concerrten te worden die we ooit van hem zullen kunnen zien. Zappa zal alles wat hij momenteel niet op de plaat kwijt kan in zijn optreden leggen, dus wie weet wat we nog te zien en te horen krijgen ...

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net