Frank Zappa "Joe's Garage Acts 1, 2 & 3"

By Vexi Kumpula

Back Beat, March 1980


FRANK ZAPPA
Joe's Garage Acts 1, 2 & 3

(CBS 86101, 88475)

[...]

Enemmän rumuutta ja sarmikkyyttä löytyy ikämiessarjasta. Vanha konkari Frank Zappa rynnii listoille uusilla tuotteillaan, jotka käsittävät kokonaista kaksi erillista albumia.

Näistä muodustuva kokonaisuus "Joe's Garage" asettaa kuluttajan teitenkin valinnan eteen. Hankkiako molemmat levyt vaiko tyytyä vain toiseen? Ostamalla ensimmäisen levyn herää mielenkiinto koko tuotteeseen, mutta jatkoa seuraakin sitten tuplalevyn muodossa. Jälleen liikemiesmäistä oveluutta Zappalta.

Runsaasta tuotannostaan kuuluisaksi tullut Zappa ei siis vieläkään hellitä, vaikka ika alkaa jo painaa. Koko hänen tuotantoonsa nähden "Joe's Garage" muodustuu jonkinlaiseksi päätepisteeksi. Voidaan sanoa, että kun musiikki on kehittynyt eteenpäin kohti mielenkiintoisia uria, on Zappa jäänyt poikemaan paikoilleen. Mitään uusia ideoita häneltä ei ole irronnut pitkään aikaan ja herääkin kysymys, onko jälleen kerran kyseessä vanhojen ideoiden lämmitysyritys.

Zappa kuuluu siihen ikäpolveen, joka settuu aloilleen ja hankii turvallisen työpaikan. Työnsä he tekevät erityisen hyvin ja siitä on tullut jokinlainen ihannee. Tämä hiljainen ikäpolvi ei ole tottunut protestoimaan edes vaikeuksien edessä. Zappa lähti radikaalisti liikkeelle hyökkäämällä koko amerikalaista koneistoa vastaan satiirisilla lauluillaan. Kun leipätyö alkoi tuotta hyvin, muuttui myös laulujen luonne. Niistä tuli näennäisradikaaleja.

Nykyään mielestäni Zappa toistaa jo itseään ja hänestä on tullut irvikuva niistä asioista, joita vastaan hän nuorena taisteli. Hän on nyt sen amerikkalaisuuden perikuva, johon liityvät moraalittomuus, rasismi ja sukupuolten eriarvoisuus.

Ketä "Joe's Garage" sitten puhuttelee? Niitä ihmisiä, jotka istuvat kapakoissa ratkomassa ihmissuhteitaan tai niitä jotka purkavat energiaansa johonkin toimintaan kuten Lepakko-liikkeeseen? Ei varmasti. Zappan tarjoma vaihtoehto, joka perustuu lähinnä moraalittomaan rypemiseen, tntuu liian ummehtuneelta.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net