Frank Zappa "Tinsel Town Rebellion"

By Antti Suvanto

Back Beat, March 1981


FRANK ZAPPA
Tinsel Town Rebellion

(CBS88516)

Frank Zappan musiikin arvosteluja lukiessa törmää usein jonkinlaiseen ennakkotaipumukseen: tuntuu, että ihmiset ovat laittaneet soittimeensa Zappa-neulan, korviinsa Zappakuulokkeet ja naamalleen oikean ilmeen (iva ja maailmantuska). Ja sieltä sitä sitten alkaa tulla. Pyöritystä. Keskiluokka-parka saa taas kyytiä.

Totta tietysti on, että harva muusikko tai säveltäjä yleensä pystyy sen luokan ivailuun, mitä Frank heittää lonkalta. Tokkopa tarvitseekaan. Kaiken tuon vitsailun, show'n ja muun sensellaisen keskellä nimittäin useimmilta näyttää unohtuvan se, mitä Frank itse asiassa on – erinomainen kitaristi. Uusi LP "Tinsel Town Rebellion" antaa taas siitä vahvan näytön. Nimittäin silloin, kun Frank malttaa hellittää normien kaatamistaan ja soittaa.

"Tinsel Town Rebellion" on kaksoisalbumi, johon on koottu Zapan bändin konserttinumeroita, lähinnä Yhdysvalloista ja Englannista. Musiikki on sangen rentoutunutta kattaen laajan skaalan aina 50-luvun hassuista lauluyhtyeistä hyvinkin moderneihin kuvioihin, ja kaiken mahdollisen siltä väliltä. Yksi studioraitakin on hyväksytty mukaan, ("ensisijaisesti vanhoillisia radioasemia varten"), "Fine Girl", ja lisäksi "Easy Meat"-kappale on saanut studiossa osakseen hieman täydennyksiä. Muilta osin kaiken pitäisi olla sellaista kuin se estradilla oli.

Levy on Zappan mukaan omistettu kaikille faneille ja raappahousubisnekselle ... Tätä viimeksimainittua teemaa hän käsittelee sangen laajasti, New Yorkissa hän pistää pystyyn tanssikilpailut jne. Jutusteluun tuntuu aihetta löytyvän Frankin show'ssa, mutta koska kyseessä on tuplalevy, kunnon soittoakin sentään mahtuu mukaan aika tavalla. Päätösraidalla ("Peaches III") löytyy nostalgiaakin; kappale on tietysti "Peaches En Regalia" vanhalta "Hot Rats"-kiekolta uusittuna versiona.

Zappa on Zappa. Hieman rauhoittunut ehkä iltn myötä, mutta silti. Ruutia tuntuu riittävän ja sitä poltetaan kanssa.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net