Frank Zappa "You Are What You Is"

By Roberto Palombit

Oor, 7 October 1981


FRANK ZAPPA • You Are What You Is
(CBS 88560)

Verschrikkelijke Frank is zo link als een loojen deur. Eind dit jaar komen de drie Shut Up n' Play Ver Guitar-elpees uiten daar zijn alleen de echte gitaarfreaks in geïnteresseerd, dus Frank komt voor die tijd uit met een elpee met gemakkelijk te verteren kost. De dubbelaar You Are What You Is (vrij naar Nietzsche) bestaat namelijk uit compacte nummers met ijzersterke vocalen en afgezien van Theme From The 3rd Movement Of Sinister Footwear zonder lange gitaarsoli. Het accent ligt hier bij pakkende vocale werken en daarvoor heeft hij, behalve Ike Willis en Ray White, diverse topkrachten ingehuurd: o.a. Jimmy Carl Black, Motorhead Sherwood, Ahmet (is dat niet de bizarre ex-zanger van The Fraternity Of Man?) en zijn dochter Moon. De eksten zijn vreselijk grappig en iedereen krijgt weer een beurt.

In Charlie's Enormous Mouth moeten mensen met een grote neus het ontgelden, de Cyrano de Bergerac van de popmuziek durft wel met zijn enorme giechel. De teksten zijn ditmaal minder sexueel getint dan op vorige elpees, maar helemaal laten kan hij het natuurlijk niet. In If Only She Woulda zingt hij op rijm: 'There are three things smelling of fish, one thing is: fish. The other two are growing on you.' Ik zou gemakkelijk een hele Oor kunnen vullen met zijn grappen en grollen, maar misschien kun je ze zelf trachten te ontcijferen. Dat zal je dan enige dagen kosten aangezien er geen tekstvel bijgeleverd wordt. Er zijn ook talrijke muzikale grappen. In If Only She Woulda is overdreven duidelijk een Doorsorgel te horen en Harder Than Your Husband is een perfect door Jimmy Carl Black gezongen country-persiflage. Met een zogenaamd 'leuk filmpje' moet deze meezinger moeiteloos een hit kunnen worden. Andere nummers die als single in aanmerking komen zijn: Jumbo Go Away, Beauty Knows No Pain, Doreen, het titelnummer en Drafted Again, het vervolg op de vorige single. Harder Than Your Husband zal uit de '200 Motels'-periode stammen (1971), de rest van het materiaal is echter vrij nieuw; sommige tracks waren al te horen tijdens Zappa's laatste concert. Op de binnenkant van de hoes is een artikel te vinden van Frank's hand, een briljant stuk waarin hij – aan de hand van een verhaal over kaas (say cheese ....) – zijn allergie voor domme maatschappelijke ontwikkelingen in de States uit. Het radicale stuk was bestemd voor Newsweek, maar werd door de redactie van dat Amerikaanse weekblad geweigerd: het zou te 'ideosyncratisch' zijn (Van Dale 9de druk blz. 837).

You Are What You Is is een uiterst sterke elpee waarmee Zappa zich volkomen rehabiliteert voor de zwakke prestatie op Tinsel Town Rebellion. Als de drie gitaarelpees hem ook nog van de frustratie afhelpen een ondergewaardeerd snarenduivel te zijn, hoeven wij in de toekomst niet meer naar ellenlange soli te luisteren. 1981 kan niet meer kapot voor Frankyboy en zelfingenomen zingt hij dan ook op deze elpee: I'm A Beautiful Guy.

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net