Mihin Zapalla on kiire - ennätystenkirjaanko?

By Alex Oinonen

Soundi, November 1981


FRANK ZAPPA
You Are What You Is

(CBS 88560)

Teen-age Wind - Harder Than Your Husband - Doreen - Goblin Girl - Theme From the 3rd Movement of Sinister Footwear /// Society Pages - I'm a Beautiful Guy - Beauty Knows No Pain - Charlies Enormous Mouth - Any Downers - Conehead /// You Are What You Is - Mudd Club - The Meek Shall Inherit Nothing - Dumb All Over /// Heavenly Bank Account - Suicide Chump - Jumbo Go Away - If Only She Woulda - Drafted Again

Tuskin levysoittimeni neula oli ehtinyt juuri hankkimani Zappa-tuplan »Tinseltown Rebellion» viimeiselle uralle kun jo julkaistaan uusi TUPLA-ALBUMILLINEN Zappaa nimellä »You Are What You Is». Hyvässä muistissa ovat vielä edellisvuonna julkaistut »Joe's Garage»-trilogia ja »Sheik Yerbouti»-tupla. Mihin Zappalla on kiire, ennätysten kirjaanko?

Surullisinta on todeta tämän massatuotannon puitteissa, että Zappan sävelkynä tylsyy tylsymistään, mitään varsinaista uutta tai tuoretta ei ole irronnut aikoihin. Jos voidaan käyttää sellaista kulunutta sanaa kuin kaupallinen niin Zappa on tänään sitä enemmän kuin koskaan. Tarkoituksellisesti ... sen tietää vain maestro itse?

Zappan tekstisisältö, joka pilkkaa jälleen kerran amerikkalaista elämänmuotoa, huumeita, Jeesus-hippejä, tv-tä, vähäosaisia jne. on tuttua ja turvallista ironiaa, joka on kuultu aiemmin. Se ei säväytä millään lailla, hymyilyttää jonkin verran. Tässä tarvittaisiin hieman Jello Biafran amerikanterveisiä niin voisi sanoa Zappankin olevan ajankohtainen.

Musiikissa »You Are What You Is» tuo mieleen »Yerboutin», »Joe's Garagen» ja »Tinseltownin». Onko tämä jokin selittelevä pääteos, yhden ison teeman selitys, kiteytymä? Sävellyksissä on ns. johtolankoja (tuttuja teemoja) ja sanoituksissa avainsanoja menneeseen, josta kaikki johtui mieleeni. Saatan yhtä hyvin olla väärässä, ehkä tämä onkin taas alku jollekin?

Kokonaisuutena tämä on kuitenkin epätasainen, paikoitellen aivan keskinkertainen, mutta täytyy myöntää, että omat hetketkin löytyvät. Esim. »Watermelon Man»-teeman päälle rakennettu »If Only She Woulda» Zappan raivoisan kitarasoolon säestämänä on herkkua, samoin kutkuttava country & western-pala »Harder than Your Husband». »Theme from the 3rd Movement of Sinister Footwear» ja »Doreen» esittelevät Frank Zappan A-luokan kitaristin taitoja. Ehkä instrumentaaliosuudet ovat tämän albumin helmiä. Mukavan tiehätunnelmaiseksi voisi kuvailla jatsahtavaa kappaletta »I'm a Beautiful Guy».

Levyllä työstetään vielä näiden lisäksi muutama vauhdikas menobiisi; amerikkalaisten radioasemien suosimaa »viihdemusiikkia», reggae ja laulukvartetti parodiaa sekä jotain sellaista, jota voisi kutsua hyvin tyypilliseksi Zappan laulu/puhemusiikiksi.

Taustabändi on kaiken kaikkiaan taas niin ihmeellisen osaava. Oman piristävän lisän tuovat mukaan vanhat Mothers-jäsenet Motorhead Sherwood (Tenori sax.) ja Jimmy Carl Black (laulu). Zappan bändissä soittaa tällä hetkellä 12 muusikkoa. Muistaakseni se on suurin kokoonpano minkä kanssa mies on koskaan keikkaillut (sinfoniaorkesteri-touhut ovat jo toinen juttu).

Kaikki se mitä Zappa kumppaneineen tällä kertaa esittää on jotenkin jo niin tuttua, paikoitelleen jopa kulunutta ja siistiä tohinaa, jossa ainutkertaiset oivallukset hukkuvat määrän alle. Mitä Zappa julkaisee seuraavaksi, onkin jo paljon mielenkiintoisempi juttu?

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net