New Music Seminar 6

By Jari Uusikartano

Soundi, October 1985


[ ... ]

Vapaus on edelleenkin suhteellinen käsite. Frank Zappa osoitti erinomaisella puheenvuorollaan, että myös U.S.A.:ssa kuuluu edelleen kummia akselilla valta ja vapaus.

Francis Zappa, piikki amerikkalaisen piittaamattomuuden lihassa. Zappa välittää.

– Kaikki varmasti tietävät, että U.S.A.:ssa on olemassa jokin kummallinen liike, joka yrittää tuoda sensuurin rockteollisuuteen ja videoteollisuuteen. National Council Of Purchase (Liittovaltion valvontaelin) haluaa indeksitiedot kaikista tv-ohjelmista, siis katsojaluvut. Tästä tietysti loikataan kirjallisuuteen ... lähitulevaisuudessa varmasti myös mielenosoitusten banderoltit tarkastetaan ennakkoon, ja kohta me kaikki tepastelemme kadulla samanvärisissä vaatteissa.

– En tarkoita sitä, että kohta kaikki puhuvat kiinaa tai jotain. Nämä sensuroivat hurmahenget pyrkivät vain luomaan meille uuden yhteisen Jumalan, jota kaikki voivat kumartaa. Se ei ole minun mielestäni hyvä idea.

– Yksi niistä asioista, joita vihaan eniten tässä maailmassa, on aikaiset aamuherätykset. Nousin tänään ylös todella aikaisin nähdäkseni erään tv-shown. Tässä siitä suora lainaus. Harry (Truman) sanoo: »Kun vieressäsi seisova kaveri alkaa rukoilla, on syytä mennä tsekkaamaan omaa kanalaa,»

– No niin. Mennäänpä yksityiskohtiin. Minulla on tässä (näyttää paperiarkkia) alkuperäinen PMRC-lista, jolla kerätään rahaa näihin sensurointi-juttuihin. Teksti menee näin:

– Hyvä (täytä tyhjä kohta) ... Kiitos, että saatoit tietoomme huolesi väkivaltaisista ja seksuaalisista lyriikoista, joita tämän päivän rockmusiikki kuhisee. Kaikki ne _ puhelut ja se valtava postimäärä, jonka me olemme saaneet, todistavat, että monet ihmiset kautta maan jakavat huolemme. Olemme parhaillaan yhteydessä hallitukseen, musiikki teollisuuteen ja yksityiseen sektoriin saattaaksemme heidän tietoonsa meidän näkemyksemme, jotta voisimme voittaa heidän luottamuksensa ja kannatuksensa puolellemme etsiessämme parasta ratkaisua tähän ongelmaan.

– Me olemme toiveikkaita, että musiikkiteollisuus toteuttaa ja kantaa oman sosiaalisen vastuunsa sekä pidättäytyy julkaisemasta loukkaavia tai rivoja sisältöjä tuotteissaan. Kuitenkin, me tarvitsemme apuasi! Pyydämme, että sinä ja ystäväsi liitytte meidän media-tarkkailuohielmaamme a) tarkkailemalla paikallisia radio- ja tv-ohjelmia huolellisesti ja b) jos loukkaavaa materiaalia esiintyy, pyydämme, että kirjoitat muistiin loukkaavat sanat, laulut, kohtaukset, jne. ohjelman nimen, lähetyspäivämäärän ja sen kaupalliset sponsorit.

– Lähetä sitten tämä kirje oman tv- tai radioasemasi johtajalle. Jos sinulla on huomauttamista kaapeli-tv-lähetysten, erityisesti MTV:n sisällöistä, voit kirjoittaa Kansallisen kaapeli-tv yhdistyksen toimitusjohtajalle, sillä he myyvät ohjelma-ajan MTV:lle. Voit myös kirjoittaa MTV:n johtajalle.

– Kirjoita myös Amerikan Ääniteteollisuuden Liiton puheenjohtajalle (The President Of Record lndustry Association Of America), jos haluat protestoida jostain levystä, sen sisällöstä tai kannesta.

– Lähetä kopiot kirjeenvaihdostasi Kansalliselle Viestintäneuvostolle (FCC), Kansalliselle Ohjelmatuottajien neuvostolle ja omille edustajillesi kongressissa ja senaatissa.

– Vaikka me keskitymme rockmusiikin valvontaan, olemme tietoisia, että väkivai taiset ja seksuaalista riistoa käsittelevät teemat riivaavat koko yhteiskuntaamme.

– Me pyydämme sinua. huolestunutta kansalaista,protestoimaan kirjallisesti (palautuskuori ohessa) niistä loukkaavista sisällöistä, joita esiintyy tv:ssä, mainonnassa tai radiossa. On aika toimia, vilpittömästi Sandra Scharf, Vanhempien Musiikin Tutkimuskeskus (PMRC).

– PS. Jos haluat tehdä verovähennyskelpoisen lahjoituksen kampanjamme hyväksi niin arvostamme sitä kovasti ...

Zappa on tietysti koonnut oman organisaationsa vastustamaan tätä Ison Veljen äitien huolestunutta liittoa. Frankin kuuma linja on 818-Pumpkin. Herra Z. syöttää omassa tietopaketissaan sensuurin sinne mihin se kuuluukin. Mutta vanha kunnon vastarannan kiiski on yhä yksilöllisen kapinoinnin kannalla. Frank ei halua perustaa mitään antijotain yhdistystä. Syyt? Tässä.

– Siihen kuluu liikaa aikaa. Ja ... jos joku muodostaa organisaation, häntä ja ao. elintä voidaan alkaa ahdistella. Kehoitan teitä siis kirjoittamaan kirjeitä FCC:lle, jotta sinne kertyisi postia muiltakin kuin fundamentalisteilta. Vaikka et olisikaan rekisteröity äänestäjä niin sinulla on silti oikeus ottaa yhteyttä oman alueesi edustajiin senaatissa ja kongressissa. Ja jos olet 18-vuotias rekisteröity äänestäjä niin voit saada paljon pahaa aikaan äänestämällä!

– Haluaisinkin käynnistää nyt »Vote Like A Beast» -kampanjan ... ohjeena huolestuneille vanhemmille haluaisin osoittaa ainakin kolme vaihtoehtoa, niin, tiedän, että Blackie Lawless (W.A.S.P.) diggaa tätä: 1) älkää ostako levyjä, 2) suosikaa levykaupan lastenosastoa ja ostakaa 8-9-vuotiaallenne joku Smurfkiekko tai jotain, 3) ostakaa instrumentaalimusaa ja 4) tehkää selväksi, että elämässä on olemassa muutakin kuin rockmusiikki.

Frank puuttui palopuheessaan vielä koulujen musiikin opetukseen. Tätäkin budjettia on Reaganin hallinto onnistunut kaventamaan. Ja tulokset huolestuttavat. Näin Frank.

– Keskiverto teini luulee, puhun hyt U.S.A.:sta, että orkesteri on jokin ruskea möykky joka päästelee fanfaarimaisia ääniä Star Wars -leffan taustalla. Ehkä asia onkin niin ... mutta heillä on ainakin oikeus selvittää, onko asia näin.

Zappa kehoitti monituhatpäistä yleisöä todella tsekkaamaan, mitä PMRC:n tyypit oikein aikovat. Frank painotti ja alleviivasi, että kyseessä ei ole mikään vitsi vaan fundamentalistien, PMRC:n määrätietoinen suunnitelma rockmusiikin pään menoksi. Monet eivät varmasti Suomessakaan tiedä, että Zappa on puhunut kongressissa sensuuria vastaan. Ongelma on todellinen. San Antonio, Texas on erityisesti vaaravyöhykkeessä. Frank jatkaa.

– San Antoniossa, Texasissa ovat fundamentalistit & tämä PMRC:n porukka vahvoilla. He yrittävät tehdä San Antoniosta ensimmäisen kaupungin U.S.A.:ssa, jossa sovellettaisiin PMRC:n normeja live-konserttien suhteen. Siis – kuka on sovelias esiintyjäksi rock-konserttiin. Eikä tämä vielä mitään. Tämä on vielä pientä.

– Joku alkoi väittää PMRC:n tyyppejä vastaan Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisen artiklan nojalla. Lyhyesti sanottuna perustuslain ensimmäinen artikla kieltää kongressia säätämästä sellaista lakia, joka kieltää jonkin uskonnon harjoittamisen, estää sananvapauden kansalaisilta tai lehdistöltä tai estää ihmisten kokoontumisvapautta rauhanomaisissa tarkoituksissa.

– PMRC:n tyyppien vastaveto oli »breaking new ground by making this a help issue». Se tarkoittaa konkreettisesti sitä, että he ovat palkanneet psykologin/psykiatrin, joka raportoi San Antonion kaupunginhallitukselle. Tämän psykiatrin tehtävänä on määritellä se legitiimi ikä, jolloin ihminen on kelvollinen seuraamaan rock-konserttia. Sitten, kun tämä lääketieteellinen luokitus on tehty, lasten parhaaksi tietenkin, sitä sovelletaan käytäntöön välittömästi. Näin se sujuu San Antoniossa.

– Jos tämä asia menee läpi San Antoniossa, Texasissa niin ennakkotapaus on valmis. Tämän jälkeen vastaava asia voidaan legitimoida, siis saattaa laivoimaiseksi, kaikkialla U.S.A.:ssa.

Tämän hätkähdyttävän evidenssin jälkeen Zappa puhui rock-musiikin soveltuvuudesta uusmoralismin ja fundamentalistien tarkoituksiin. Zappa totesi, että juuri rockmusiikin laaja suosio, siis valta musiikkimarkkinoilla, tekee siitä tavoittelun arvoisen vallan välineen. Zappan mielestä U.S.A.:ssa on olemassa tietty ryhmä ihmisiä, jotka haluavat pitää nuoret aivottomina typeryksinä, pseudoihmisinä, jotka ovat vain kiinnostuneita merkkituotteista.

Zappa todisti siis pari viikkoa sitten rockmusiikin puolesta U.S.A.:n kongressin istunnossa, mutta uutisissa pyöritettiin vain nauhaa, jossa senaattori Gordon totesi Frankille, ettei tämä tiedä mitään perustuslain ensimmäisestä artiklasta. NMS6 avausalustuksessaan Zappa luki kyseisen artiklan yleisölle »mainospalana», kuten hän asian ilmaisi. Lopuksi Zappa lainasi vielä Etelä-Carolinan edustajan, senaattori Hallingsin lausuntoja rockmusiikista.

– Jos voisin kieltää tämän musiikin (siis rockmusiikin) olemassaolon perustuslain suomilla valtuuksilla, tekisin sen. Aion jatkuvasti etsiä ja tutkia mahdollisuuksia tämän päämäärän toteuttamiseksi.

Näin siis senaattori Hallings, Etelä-Carolinasta, U.S.A.:ssa vuonna -85. Zappa keräsi paperinsa puhujakorokkeelta ja luikkasi typertyneelle yleisölle vielä yhden repliikin.

– Nuke'em.

Raportit NMS6-tapahtumasta tulevat jatkumaan Soundin sivuilla tulevissa numeroissa. NMS6:n ohjelmaan kuului kaikkiaan 45 erilaista seminaaria, joten raportoitavaa riittää. Tämä ON Amerikkaa vuonna -85. Stay tuned for more rock 'n' roll. □

Read by OCR software. If you spot errors, let me know afka (at) afka.net