Frank Zappa, Henie-Onstad Kunstsenter, Høvikkodden

By Håkon Busterud

Zappa I Norge, 2014


Etter at Zappa dode i 1993 så var direktøren for Henie-Onstad kunstsenter på Høvikkodden på tur i New York. Der oppdaget han en liten Zappa utstillingi forbindelse med hans død og kom på en ide om at det kunne vært fint å ha en utstilling i Norge også. I samme slengen jobbet de med å lage en Andy Warhol utstilling. Per Hovdenakk som direktøren het på den tiden tok opp med styret for Henie-Onstad senteret at han gjerne ville kjøre en Zappa utstilling parallelt med Andy Warhol utstillingen. Han tenkte at det var en fin kombinasjon. Styret syntes selvsagt at det bare var tull å dra inn "rockeidolet" Zappa. Styret hadde selvsagt liten greie på Zappas bredde og undervurderte potensialet i en slik utstilling. Per fikk mye pepper for sin gode ide, men han gjennomførte den allikevel. Da utstillingen ble demontert hadde Henie-Onstad senteret satt ny publikumsrekord og hadde fått rekordinntjening i løpet av sommeren. De var det eneste museet med godt besok i 1994 siden den sommeren var så varm at de andre museene opplevde publikumssvikt. Per Hovdenakk var selvsagt veldig fornøyd og Zappa hadde plutselig blir mer stueren i museumskretser.

For å få gjennomført utstillingen måtte Per finne noen som kunne bidra med artikler. Han kontaktet nii avdode Rune Karlsen som den tida var salgssjef hos plateselskapet CBS i Oslo. Siden CBS i en lang periode hadde distribusjon av Zappas musikk så regnet han med å få hjelp der. Rune Karlsen kontaktet i sin tur meg og jeg sa meg villig til ti låne ut min samling til utstillingen vederlagsfritt. Rune og jeg stilte med nesten alt det materiellet som ble utstilt. Michael Brenna bidro også med ting fra sin samling. I tillegg ble det lånt noen få ting fra andre bidragsytere i de tilfellene hvor for eksempel en lp hadde utbrettcover slik at begge sider kunne vises. De som bidro med tilleggsartikler var Morten Paulsen og Mårten Sund og noen kunstnere som jeg ikke husker navnet på. Tono prøvde seg på & beslaglegge utstillingen av bootlegs, men fikk beskjed om dette var en privat samling som de ikke hadde noe med.

Utstillingen stod oppe hele sommeren 1994 i fra juni til september og hadde 40000 besøkende, det vil si at det var og er fortsatt den største og mest besøkte Zappa utstilling som har vært gjort i verden så langt. Vi regnet med at det var cirka 2400 gjenstander utstilt.

Det ble produsert en del artikler til utstillingen og alt ble utsolgt. Det var bøker, T-skjorter, byster og plakater. I tillegg hadde den daværende distributøren av Zappas musikk på cd (det var cd som gjaldt i 1994) en stor salgs utstilling hvor alle titler utgitt opp til 1994 kunne kjøpes. Zappas favoritt is ble servert og det krydde av journalister. Utstillingen tikk riksdekkende omtale i NRK, TVZ, Aftenposten, VG, Dagbladet og en rekke lokalaviser.