Z-nek dedikált

By p. l.

Mai Nap, July 1991


Sok és hűséges híve van Magyarországon Frank Zappának. Mindenképp közéjük sorolandó dr. Dézsi Csaba győri orvos, aki még 1989-ben könyvet jelentetett meg a különc amerikai rocksztárról. [1] Személyesen azonban csak most, néhány napja találkozhatott könyvének főszereplőjével, amikor Zappa a budapesti búcsú rendezvényeinek vendégeként járt a magyar fővárosban.

A győri orvos Demszky Gábornak köszönheti a találkozást. A főpolgármester dr. Dézsit is meghívta Kocsis Zoltán koncertjére, majd az azt követő bankettre, ahol Zappát bemutatták a róla szóló írás szerzőjének. Egy példányt a könyvből ezzel az ajánlással dedikált az orvos: „Ahogy a vasfüggöny mögül alkalmam volt látni Frank Zappát.” A világhírű zeneszerző-gitáros némileg szűkszavúbban viszonozta a gesztust: „Frank Zappa, 1991. június 29.”

– Nála már ennyi is bőbeszédűségnek számít – mondja Dézsi doktor. – Többnyire csak egy „Z”-t szokott írni, ha aláírást kérnek tőle. A legmeglepőbb benyomást egyébként azzal tette rám, hogy egyáltalán nem volt „zappás”. Sokkal inkább egy rámenős, céltudatos, hideg fejű üzletemberre, semmint egy hóbortos gitárosra emlékeztetett. Nyilvánvalóan tisztában van vele, hogy az a generáció, amely egykor ifjúként rajongott érte, most már befolyásos politikusi, menedzseri posztokat birtokol – itt, Kelet-Európában is. Nem is titkolta beszélgetésünk során, hogy elsősorban a befektetési lehetőségek iránti érdeklődése vonzotta hozzánk.

Végezetül már inkább azzal okozott kellemes meglepetést számomra, hogy a nekem tett kijelentésével ellentétben másnap mégis elővette a gitárját, s emlékeztetőül mégiscsak zenélt egy kicsit Budapesten is. [2]


1. Csaba András Dézsi Frank Zappa és az Ötlet Szülöanyjai. Sztori 1940-1989.

2. Frank Zappa performed with a local band at “JazzRock Jamboree” held on June 30, 1991 at Tabán, Budapest, Hungary.